Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovenský vedec bije na poplach: Planéta je na pokraji hromadného vymierania

Pavol Siman Zobraziť galériu (3)
Pavol Siman (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

BRATISLAVA - Aktuálne výskumy ukazujú, že planéta je na pokraji hromadného vymierania druhov. Doteraz bolo takýchto vymieraní najmenej päť. Väčšina z nich súvisela so zmenou klímy. Tvrdí to geológ a podpredseda Slovenskej akadémie vied (SAV) pre oddelenie vied o neživej prírode Pavol Siman.

Siman uviedol, že zmena klímy v histórii planéty Zem sa udiala už niekoľkokrát, o čom svedčia aj geologické záznamy. V minulosti sa vyskytli dramatické klimatické zmeny a všetko podľa Simana nasvedčuje tomu, že sa môžu diať aj v budúcnosti.

"Dosiahli sme koncentráciu už 415 častíc oxidu uhličitého na jeden milión (ppm), a tá ďalej rastie. Ak planéta dosiahne úroveň 500 a viac ppm, bude to znamenať oteplenie na úrovni šiestich až ôsmich stupňov Celzia," hovorí Siman. Vysvetľuje ďalej, že v konečnom dôsledku to bude znamenať prekreslenie mapy sveta: "Podobný záznam uvádzajú niektoré zdroje približne spred 16 miliónov rokov."

Na snímke zľava predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, riaditeľ Fyzikálneho ústavu SAV Stanislav Hlaváč, vedúci Oddelenia jadrovej fyziky FU SAV Martin Venhart a podpredseda SAV Pavol Siman počas otvorenia nového laboratória Fyzikálneho ústavu SAV v Piešťanoch 24. mája 2018.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke zľava predseda Slovenskej akadémie vied Pavol Šajgalík, riaditeľ Fyzikálneho ústavu SAV Stanislav Hlaváč, vedúci Oddelenia jadrovej fyziky FU SAV Martin Venhart a podpredseda SAV Pavol Siman počas otvorenia nového laboratória Fyzikálneho ústavu SAV v Piešťanoch 24. mája 2018.  (Zdroj: TASR/Martin Palkovič)

Geológ tvrdí, že je potrebné základným výskumom zaplniť medzeru v poznatkoch o možných dosahoch a scenároch. Treba sa tiež pripraviť na adaptačné procesy, nebezpečné udalosti a katastrofické predpovede. "Dnes už nie je dôležitý ekonomický rast, ale udržanie prostredia, v ktorom žijeme," poznamenal Siman.

Pripomenul tiež, že výskumné skupiny v SAV už pracujú na projektoch, ktoré ponúkajú lepšie vedomosti o prebiehajúcich prírodných a spoločenských procesoch a ponúkajú aj konkrétne riešenia.

Viac o téme: PlanétaVymieranie druhovSlovenská akadémia viedPavol Siman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu