Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko prispeje do Zeleného fondu dvomi miliónmi: V tomto trende budeme pokračovať, tvrdí Sólymos

László Sólymos
László Sólymos (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovensko prvýkrát prispeje do Zeleného vzdelávacie fondu 2 miliónmi dolárov (1.798.076,05 eura) do konca tohto roka. Za roky 2020 až 2030 chce Slovensko prispieť počas štyroch rokov sumou 2 milióny eur. Informoval o tom hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.

Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) sa zúčastní dvojdňovej konferencie v Paríži. „V septembri v New Yorku som za Slovensko oficiálne podpísal historicky prvý príspevok do Zeleného klimatického fondu a vo štvrtok v Paríži potvrdím, že v tomto trende budeme pokračovať. Musí sa ešte doladiť mechanizmus financovania, ako aj spolufinancovania zo strany rozvojových krajín,“ povedal Sólymos.

Financie zo Zeleného klimatického fondu sú využívané na podporu znižovania emisií, efektívneho vyžívania zdrojov, adaptačných opatrení, znižovanie množstva odpadu v rozvojových krajinách sveta, uvádza Ferenčák.

Šéf envirorezortu bude diskutovať o pomere medzi financovaním zoslabovacích a adaptačných projektov aj o miere spolufinancovania projektov v rámci Zeleného klimatického fondu. „Verím, že tieto otázky vyriešime a klimatický fond sa stane globálnym lídrom v boji proti zmene klímy,“ hovorí Sólymos.

Zelený klimatický fond bol založený v roku 2010 v mexickom Cancúne. Ako vysvetlil Ferenčák, jeho účelom je prostredníctvom projektov, programov a aktivít pomáhať rozvojovým krajinám. Tiež aj obmedzovať alebo znižovať emisie skleníkových plynov a prispôsobiť sa dôsledkom zmeny klímy.

Viac o téme: Most-HídLászló SólymosZelený vzdelávací fondTomáš FerenčákPrispeje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu