Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tisíce farmárov protestovali v Nemecku: Nepáčia sa im nové environmentálne opatrenia

Tisíce farmárov protestovali proti novým environmentálnym opatreniam Zobraziť galériu (2)
Tisíce farmárov protestovali proti novým environmentálnym opatreniam (Zdroj: TASR/Julian Staehle/dpa via AP)

BERLÍN - Tisíce nespokojných farmárov prišli v utorok na traktoroch pred Brandenburskú bránu v Berlíne, aby tam vyjadrili svoj nesúhlas s novými ekologickými opatreniami vlády, ktoré považujú za hrozbu pre svoje živobytie. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa agentúry ide o doteraz najväčšiu demonštráciu nespokojnosti so zmenami poľnohospodárskej politiky, ktoré prijala ešte v septembri vláda kancelárky Angely Merkelovej. "Najskôr hladujú rastliny, potom farmári a potom vy," hlásal podľa AFP transparent na jednom z traktorov. Na inom sa zasa účastník protestu politikov pýtal, či vedia, "kto ich kŕmi".

Nové vládne opatrenia rátajú okrem iného s obmedzeniami používania hnojív v snahe riešiť problém znečisťovania podzemných vôd dusičnanmi, ako aj so zákazom herbicídu glyfosát do roku 2023. Rozhnevaní poľnohospodári tvrdia, že dané opatrenia na ochranu prírody sú príliš radikálne a ohrozujú prežitie ich fariem.

Miestna polícia informovala, že v súvislosti s protestom prišlo do Berlína 5000 traktorov, ktoré na niektorých cestách vytvorili až 20-kilometrové kolóny. Organizátori ohlásili, že na demonštrácii sa zúčastnilo až 8500 traktorov. Konvoj nespokojných farmárov spôsobil značné obmedzenia dopravy v celej vládnej štvrti. Ako pripomína AFP, podobné demonštrácie poľnohospodárov sa konali aj vo Francúzsku a Holandsku.

Guterres: Kroky Nemecka na ochranu klímy sú príkladom aj pre iné krajiny

Generálny tajomník OSN António Guterres počas utorňajšieho stretnutia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne označil politiku nemeckej vlády v oblasti ochrany klímy za príkladnú. Informovala o tom agentúra DPA. "V tejto oblasti ste príkladom morálnej zodpovednosti a zmyslu pre zodpovednosť za osud sveta," povedal Guterres.

Generálny tajomník OSN António
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Kamran Jebreili)

Odvolávajúc sa na balík opatrení na ochranu klímy, ktorý schválila súčasná nemecká koaličná vláda, Guterres povedal, že ide o "neuveriteľne dôležitý prínos v boji proti klimatickej zmene". Generálny tajomník OSN dúfa, že príklad Nemecka budú nasledovať aj ďalšie krajiny.

"Je to boj, ktorý zatiaľ nevyhrávame," varoval Guterres. Pripomenul, že emisie skleníkových plynov v atmosfére škodlivé pre životné prostredie dosiahli novú úroveň. "Nepodarilo sa nám ani len spomaliť nárast," skonštatoval Guterres. Poukázal tiež na najnovšiu správu Svetovej meteorologickej organizácie (WMO), podľa ktorej sa ciele parížskej klimatickej dohody nepodarí splniť.

Merkelová zdôraznila, že budúca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová má ambíciu, aby Európa dospela k uhlíkovej neutralite do roku 2050 ako vôbec prvý kontinent. "Vďaka všetkým správam vieme, aká vážna je situácia, preto Nemecko a Európa musia konať," dodala nemecká kancelárka.

Nemecká vláda schválila v septembri balík opatrení na riešenie klimatických zmien v hodnote 54 miliárd eur. Urobila tak pod tlakom environmentálnych protestov a silnejúceho vplyvu opozičnej strany Zelených. Podľa aktivistov však tieto opatrenia nie sú dostatočné.

Viac o téme: ProtestyFarmáriNemeckoBerlínEnvironmentálne opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu