Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

ONLINE Megaproces v zmenkovej kauze: Kočner stavil na svoju dcéru, pokračuje sa v Threeme

Karolína Kočnerová prišla vypovedať v kauze falšovania zmeniek. Zobraziť galériu (21)
Karolína Kočnerová prišla vypovedať v kauze falšovania zmeniek. (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Maratón hlavných pojednávaní v kauze falšovania zmeniek pokračuje. Obžalovaní sú Marian Kočner a Pavol Rusko. Na prvé tohtotýždňové pojednávanie má prísť vypovedať Karolína Kočnerová, ktorú navrhla obhajoba.

  • Marian Kočner a Pavol Rusko sú obžalovaní z falšovania miliónových zmeniek TV Markíza
  • Kočner na poslednom pojednávaní navrhol prečítať komunikáciu medzi jeho dcérou a Petrom Tóthom 
  • Súdne pojednávanie sa koná vo väznici v Justičnom paláci v Bratislave práve preto, aby sa ho mohol zúčastňovať aj Kočner
  • Na ostatnom pojednávaní mala byť vypočutá ako jediná svedkyňa Sylvia Volzová, tá však neprišla a svoju neúčasť odôvodnila strachom o život
  • Pavol Rusko je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Volzovej a prokurátor podal obžalobu na Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka
  • Sudca povolil čítanie Threemy, v ktorom sa má pokračovať dnes

NAŽIVO Daniel Lipšic po pojednávaní

NAŽIVO Súd sa skončil: Vyjadrenia obhajcov a prokurátora

16:14 V druhej polovici novembra by mali vypovedať znalci. 

16:12 Po krátkej prestávke sa senát rozhodol, že dnes sa už nebudú vykonávať ďalšie dôkazy. Na utorok sú predvolaní traja svedkovia, medzi nimi aj Nina Sobotovičová. 

15:59 Podľa Lucie Tandlich si Kočner rozhovorom pripravoval pôdu, pretože už v tom čase boli zmenky na súde. 

15:57 Kočner rozprával znova o politikoch a médiách. Lipčic vzniesol námietku, podľa neho porušuje trestný poriadok tým, že sa nevyjadruje priamo k dôkazom. 

15:51 Podľa Kočnera tak, ako v roku 1998, tak aj dnes sa po jeho chrbte vezú najmä politici. 

15:50 Po hodine čítania rozhovoru sa k jeho obsahuje vyjadruje Marian Kočner, ktorý tvrdí, že 20 rokov je z jeho úst podávaná kauza zmeniek rovnako. "Aj napriek tomu, ako sa pán Lipčic usmieva, ale je to tak," hovorí Kočner. 

14:46 Pohovej ďalej prečíta rozhovor, ktorý robila Nina Sobotovičová do svojej záverečnej práce. Ide o rozhovor s Pavlom Ruskom. Sobotovičová je predvolaná na zajtrajšie pojednávanie ako svedkyňa, v súčasnosti je redaktorka.

14:35 Po prestávke prečíta Martin Pohovej notársku zápisnicu. 

14:19 "Sme tu svedkom toho, ako obžalovaný dovytvára celý príbeh podľa potreby," reagovala Tandlich. 

14:17 Z komunikácie bude čitať aj Marian Kočner, ktorý chce prečítať jednu vetu. "Nezabudni, že ty si to videl," prečítal Kočner s tým, že ak by sa s Tóthom bavili o zmenkách, bolo by tam "ich". Koćner tvrdí, že je to dôkaz toho, že Tóth videl stretnutie s Ernestom Valkom, nie zmenky. 

14:09 "Táto obludná komunikácia zase dokazuje, že zmenky boli sfalšované a potvrdzuje to aj výpoveď Petra Tótha," povedala Lucia Tandlich, práva zástupkyňa Markízy. 

14:08 Kočner tvrdí, že jeho vražda bola objednaná v takom štádiu, že bola aj vyplatená záloha. "Len to nestihli," povedal Kočner.

14:06 Kočner sa vyjadruje aj k tomu, že sa Lipšic pýtal Kočnerovej dcéry, či ju Kočner oboznámil s tým, že sa chystala jeho fyzická likvidácia. "Nikomu z mojej rodiny som to nepovedal," tvrdí Kočner s tým, že bol v tejto veci vypočutý. 

14:00 Po dočítaní prepisu sa vyjadruje Marian Kočner. "Dneska som sa dozvedel, že to, čo som si celý život myslel, že je smajlík, je usmieváčik. Dozvedeli sme sa niečo o tlačiarni, keď bude nutné môžeme ju priniesť aj sem. Celé toto, čo som si od pána Lipšica vypočul, je len opäť nejakou politickou záležitosťou," povedal Kočner. 

13:55 Lipšic číta aj už známu komunikáciu Kočnera so Zsuzsovou v čase, keď mu mali robiť domovú prehliadku pre zmenky. "Nič nenájdu, dajú si kávu, všetko je vybavené," písal Kočner. Rovnako čítal aj komunikáciu medzi Kočnerom a jeho milenkou Miriam Hatinou. "Niesol som ti zmluvy na Ruskov byt. Veľká chyba, že býva v byte, ľahko si urobia pavúka," písali si. 

13:54 Pri čítaní Threemy sa Martin Pohovej s Michalom Mandzákom smejú. Kočner si občas niečo zapíše a dohaduje sa s Marekom Parom. 

13:53 Daniel Lipšic prečítal aj komunikáciu medzi Kočnerom a Alenou Zsuzsovou, na ktorú bola tiež podaná obžaloba v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka. "Ave, ty," písala mu Zsuzsová.

13:36 Lipšic prečítal aj komunikáciu medzi Kočnerom a Marekom Parom, v ktorej si písali o obhajobe Pavla Ruska. 

13:32 Ďalej sa číta komunikácia medzi Kočnerom a nitrianskym oligarchom Norbertom Bödörom. "K tomu Láskovi niečo máme?" pýta sa Kočner. "Nevieme nič," odpovedá Bödör.

13:31 Ide o správy medzi Marianom Kočnerom a Petrom Tóthom. Kočner sa Tótha pýta, či ho musia zbavi't mlčanlivosti, ak by chcel vypovedať. 

13:24 Pokračuje sa v čítaní z mobilnej aplikácie Threema. Časť teraz číta Daniel Lipšic. 

13:10 K výpovedi Kolníka sa vyjadruje Kočner, ktorý tvrdí, že sa streli dva alebo trikrát pri bratislavskom Manderláku na druhom alebo treťom poschodí. "Nestretli sme sa len my dvaja, bol tam svedok. Pán Kolník vtedy prejavil záujem o Markízu, dokonca som od neho dostal aj vizitku," hovorí Kočner. 

13:09 Slovo si tak zobral prokurátor Ján Šanta a obhajoba. Výsluch bol krátky. 

13:08 Kočner nevyužil právo vykonať výsluch svedka. "Keďže si pán Kolník po dvadsiatich rokoch nič nepamätá, tak otázky nemám a vyjadrím sa po výpovedi svedka," povedal Kočner. 

13:02 Mariána Kolníka predvolal súd na návrh obhajoby. Slovo si zobral Michal Mandzák, ktorý sa Kolníka pýta, či sa pozná s obžalovanými. "S pánom Kočnerom sme sa stretli dva alebo trikrát," povedal Kolník. Mandzák sa ho ďalej pýta na to, aký má vzťah s predstaviteľmi strany KDH a SDKÚ. Kolník bol poradcom vtedajšieho ministra dopravy Jána Fígeľa. 

Súd na pojednávanie predvolal
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:56 Hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek po obednej prestávke pokračuje. Vypovedá svedok Marián Kolník. 

11:28 Hlavné pojednávanie je prerušené do 12:50.

11:27 Tóth píše Kočnerovi o tom, že mal ísť "k cvokárovi". "Takto som sa nezosypal ani vtedy, keď ma naháňal Lexa," napísal. To je celé, čo chcel Pohovej z komunikácie prečítať. 

11:25 V čítaní z Threemy pokračuje obhajoba, konkrétne Martin Pohovej. Ten číta komunikáciu medzi Petrom Tóthom a Marianom Kočnerom. 

11:23 Predseda senátu sa voči tomu tvrdeniu ohradil. "Súd povolil čítanie Threemy a nezaujíma ho žiadny podpredseda parlamentu ani to, či bude niekto odvolaný alebo nebude," povedal. Kočner to dovysvetlil s tým, že myslel prokurátora, nie súd. 

11:20 Prokurátor dočítal komunikáciu z mobilnej aplikácie Threema. Obžalovaný Kočner má právo vyjadriť sa k nej. "Je to údajná komunikácia, ktorá sa nachádzala v telefóne, ktorý sa objavil nevedno ako, tak ako sme sa dozvedeli pri výpovedi pána Tótha, ktorý o jeho vzniku hovorí vždy rozdielne. Na poslednom pojednávaní som celkom nechápal, prečo sa číta komunikácia, z ktorej sme sa v tomto trestnom konaní nič nedozvedeli," povedal Kočner. Podľa neho to bolo účelové pre odvolávanie podpredsedu parlamentu Martina Glváča. Kočner za tým vidí škandalizáciu sudcov a politikov. 

10:56 Ďalší prepis je s osobou, ktorú má Kočner uloženú pod znakom pohára. Ide o sudcu Vladimíra Sklenku. 

Sudca Sklenka sa zrejme vyhýba odpovediam: Namiesto vysvetľovania Threemy si zobral dovolenku

10:47 Kočnerova Threema je opäť plná vulgarizmov. Peter Tóth písal Kočnerovi, že ak bude mať nabudúce kauzu, ako je Vida, ktorý zmenil výpoveď v prípade Moniky Jankovskej, má ho poslať za ním a nie za "žumpou". "Viem to vybaviť cez Ďatla, Pravdu aj Hlavné správy, má to rovnaký dosah ako cez žumpu," písal Tóth. Podľa DenníkaN žumpou nazývali bývalú novinárku Martinu Ruttkayovú, ktorá vtedy pracovala v denníku Plus Jeden Deň. 

10:32 Ďalšia časť komunikácie je medzi Tóthom a Kočnerom. Tóth na svojej stránke oznámil, že podal trestné oznámenie na Zoltána Andruskóa. 

10:29 Prokurátor číta komunikáciu medzi Kočnerom a človekom pod prezývkou "jazdec na motorke". Komunikácia sa týka atramentu.

10:27 Po prestávke sa pokračuje v čítaní z mobilnej aplikácie Threema. Číta prokurátor Ján Šanta.

10:02 Nasleduje 10-minútová prestávka, po ktorej sa bude pokračovať v čítaní Threemy.

10:00 Podľa právnych zástupcov Markízy je komunikácia medzi Kočnerovou a Tóthom nepodstatná pre toto konanie. Svedkyňa podľa nich nevypovedala o žiadnych skutočnostiach, ktoré by súviseli s kauzou falšovania zmeniek.

09:59 Karolína Kočnerová sa počas toho, ako jej otec rozpráva, pozerá pred seba a nie na Kočnera. 

Karolína Kočnerová
Zobraziť galériu (21)
Karolína Kočnerová  (Zdroj: Jan Zemiar)

Karolína Kočnerová na súde
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Karolína Kočnerová na súde
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:53 Výsluch svedkyne je ukončený, k jej výpovedi sa vyjadruje Marian Kočner. "Vzhľadom na to, že výpoveď svedka bola neverejná, nemôžem sa k nej vyjadrovať. Ale môžem povedať, že aj táto komunikácia svedčí o tom, že pán Tóth klamal," povedal Kočner.

09:51 Kočnerova dcéra má v správach rovnaký slovník ako jej otec, Para preto číta správy aj s vulgarizmami. 

09:50 Tóth, podľa komunikácie, píše o tom, že by bolo potrebné vymeniť obhajobu, že na tom pomaly pracuje. 

09:49 Komunikáciu medzi Kočnerovou a Tóthom číta Marek Para. 

Kočnerova dcéra vypovedala na súde v kauze zmenky

09:46 Po Lipšicovom výsluchu kladie otázky predsedajúci senát a povoľuje aj čítanie komunikácie medzi Kočnerovou dcérou a Petrom Tóthom. 

09:45 Daniel Lipšic sa pýta, či má Kočnerová vedomosť o tom, že Kočner si nahrával rozhovory s ňou. "Nie, o tom nič neviem," povedala. 

09:43 Kočner svojej dcére nespomínal, že v čase, keď ho vzali do väzby, mala byť objednaná jeho vražda. 

09:42 Kočnerová poskytla komunikáciu medzi ňou a Tóthom obhajobe na USB kľúči. 

09:36 Šantu vystriedal Lipšic. Ten sa pýta na to, kto urobil selekciu komunikácie z jej mobilu. 

09:32 Kočnerová vypovedá, že momentálne je na materskej dovolenke a pritom má živnosť. Mesačne vraj zarába 1000 eur, jej priateľ 1200. Od Kočnera vraj peniaze nedostáva. 

09:31 Kočnerova dcéra odmietla vypovedať v prípade vraždy Jána Kuciaka. Odmietla vypovedať aj teraz o tom, čo na poslednom stretnutí rozoberali s Tóthom. 

09:30 Svedkyňa vypovedala, že sa s Petrom Tóthom videla 31. septembra 2018. September má však len 30 dní. 

09:29 Vo výsluchu svedkyne pokračuje prokurátor Ján Šanta. 

09:24 Zlom vo vzťahu Kočnerovej rodiny a Tótha mal nastať vtedy, keď Tóth nazval Kočnera vrahom. "Bolo to asi 5 dní po tom, ako zadržali obvinených z vraždy Jána Kuciaka. Ja som sa čudovala, ako to môže povedať, veď sa s otcom pozná 20 rokov. Môj otec by si nikdy vraždu neobjednal," vypovedá svedkyňa. 

09:22 Tóth mal o Kočnerovi povedať, že "je na hlavu a berie nejaké lieky". Malo sa tak stať vtedy, keď bol s Kočnerovou rodinou na dovolenke v Chorvátsku. 

09:21 Podľa Kočnerovej mal Tóth navrhnúť zmenu obhajcov Mariana Kočnera, lebo podľa neho nepostupovali tak, ako by bolo treba. 

09:16 Súd bude rozhodovať o tom, či sa komunikácia prečíta, po ukončení výsluchu Karolíny Kočnerovej. 

09:14 Obhajca Marek Para navrhol prečítať komunikáciu medzi Karolínou Kočnerovou a Petrom Tóthom. Obžaloba namieta, že nie je potvrdená jej autenticita. 

09:12 Karolína vypovedá, že v deň, kedy Kočnera zadržali, jej volal Peter Tóth, ktorý jej oznámil, čo sa stalo. "Povedal mi, že by bolo lepšie, ak by sme išli domov upratať," povedala. 

Karolína Kočnerová prišla vypovedať
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Karolína Kočnerová prišla vypovedať
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:01 Na dnešnom hlavnom pojednávaní je ako svedok predvolaná dcéra obžalovaného Mariana Kočnera Karolína. 

Pokračuje ďalšie hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek

09:00 Ďalšie hlavné pojednávanie v kauze falšovania zmeniek sa začína. 

Prokurátor Ján Šanta navrhoval čítanie z mobilnej aplikácie Threema na niekoľkých hlavných pojednávaniach, Predseda senátu to povolil až teraz s tým, že obžaloba a aj obhajoba z nej môžu prečítať tie časti, ktoré uznajú za vhodné. 

ONLINE Sudca povolil čítanie Threemy: Kočner s úsmevom na perách, prišlo aj na komunikáciu s Glváčom

Obhajoba Threemu ako dôkaz namietala z dôvodu, že podľa nich nebola získaná zákonným spôsobom. Predseda senátu, aj napriek námietkám, čítanie povolil. Na poslednom hlavnom pojednávaní tak prokurátor Ján Šanta prečítal komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a podpredsedom parlamentu Martinom Glváčom, bývalou novinárkou Martinou Ruttkayovou, ale aj medzi Kočnerom a bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou, či medzi ním a druhým obžalovaným Pavlom Ruskom. 

Okrem iného obhajoba navrhla čítanie komunikácie medzi Kočnerovou dcérou Karolínou a Petrom Tóthom, pričom ju navrhli vypočuť ako svedka. Komunikácia a Kočnerovej výpoveď má usvedčovať Tótha z krivej výpovede. 

Pojednáva sa vo väznici

Doterajšie pojednávania sa konali na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku, na ktorý Kočner neprišiel. Za prísnych bezpečnostných podmienok ho tak previezli do Justičného paláca v Bratislave. Pojednávanie sa koná v Justičnom paláci nielen z bezpečnostných dôvodov, ale aj preto, lebo Kočner sa údajne v Leopoldovskej väznici nemôže rozprávať so svojimi advokátmi. Tvrdí, že miestnosť, v ktorej sa s nimi stretáva, je odpočúvaná.

Momentálne je však Kočner vo väznici v Nitre, kde študoval spis k vražde Jána Kuciaka. V Nitre je vo väzbe aj jeho volavka a ďalšia obvinená v prípade vraždy Alena Zsuzsová.

Kauza zmenky

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom mali vyhotoviť štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Vyplatenie zmeniek údajne vystavených v roku 2000 a splatných po 15 rokoch na súde požadovala firma Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariana Kočnera. Vyplatiť ich mali práve Rusko a spoločnosť Markíza Slovakia.

Markíza počas súdnych konaní dlhodobo spochybňovala pravosť zmeniek a najmä tvrdenie, že boli podpísané v roku 2000. Súd už v jednom konaní o zmenke v hodnote viac ako osem miliónov eur dal za pravdu žalobcovi. Urobila tak sudkyňa Maruniaková, ktorá sa spomína aj v Kočnerovej Threeme, údajne na príkaz Moniky Jankovskej. Markíza sa však odvolala. Kočner je okrem iného obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, pričom porkurátor už podal obžalobu. Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej.

Viac o téme: ZmenkySúd Pavol Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu