Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministerstvo spravodlivosti odmieta, že by nekonali v súvislosti s Istanbulským dohovorom

Gábor Gál
Gábor Gál (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR nenapísalo Súdnemu dvoru EÚ, že sa k Istanbulskému dohovoru nebude vyjadrovať, tvrdí rezort justície. Reaguje tak na výzvu opozičného OĽaNO, mimoparlamentnej Kresťanskej únie (KÚ) a mimoparlamentného KDH, aby naplnili uznesenie parlamentu voči dohovoru. Informovali o tom z tlačového odboru MS SR.

"MS SR nenapísalo Súdnemu dvoru EÚ, že sa k predmetnej záležitosti nebude vyjadrovať. Vo všeobecnosti sa takýto krok v takýchto konaniach nerobí. Neurobil sa ani v tomto konkrétnom prípade," hovorí stanovisko rezortu s tým, že uznesenie Národnej rady (NR) SR, na ktoré strany odkazujú sa týka iba ratifikácie zo strany SR.

"Pristúpenia Európskej únie k dohovoru, ktorého sa týka konanie pred Súdnym dvorom EÚ, sa uznesenie netýka a nezaviazalo vládu žiadnym spôsobom ani k právnemu názoru, ktorý by mala mať k otázkam nastoleným Európskym parlamentom, a síce otázkam týkajúcim sa voľby právneho základu návrhu na pristúpenie a otázke, či môže Európska únia pristúpiť k dohovoru bez toho, aby k nemu pristúpili všetky členské štáty," reaguje rezort na výzvu OĽaNO a KÚ.

Tí vyzývajú ministra spravodlivosti Gábora Gála (Most-Híd), aby konal, pretože majú podľa nich občania námietky voči tomu, aby bol dohovor ratifikovaný. Zástupcovia strán to uviedli v piatok na margo toho, že MS SR podľa nich nemá pripomienky vo veci neobmedzeného pristúpenia Európskej únie k Istanbulskému dohovoru. Mimoparlamentné KDH tiež chce od Gála, aby namietal rozpor medzi niektorými ustanoveniami Istanbulského dohovoru a Ústavou SR a v neposlednom rade faktom, že je podľa nich NR SR je proti ratifikácii tohto dohovoru.

"Okrem toho podľa nás v stanovisku SR treba namietať rozporom medzi niektorými ustanoveniami Istanbulského dohovoru a Ústavou SR a v neposlednom rade faktom, že NR SR je proti ratifikácii tohto dohovoru," uviedlo KDH. "Ak by sa aj SR v konaní pred Súdnym dvorom EÚ vyjadrovala, toto konanie sa týka práva EÚ. Argumenty o prípadnom rozpore Istanbulského dohovoru s Ústavou SR v takomto konaní nemajú žiadne miesto a boli by neprípustné," zareagovalo ministerstvo spravodlivosti.

Viac o téme: JustíciaKDHGábor GálOĽaNOIstanbulský dohovorMinisterstvo spravodlivosti Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu