Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Ministerstvo spravodlivosti kritizuje správkyňu Bašternákovho majetku: Nevie si poradiť so zákonom

Ladislav Bašternák
Ladislav Bašternák (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Správcovia, ktorí si nevedia poradiť so zákonom, by nemali figurovať v dôležitých konaniach. Uvádza to ministerstvo spravodlivosti v reakcii na konanie Lenky Ivanovej, správkyne majetku odsúdeného Ladislava Bašternáka.

Ministerstvo v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Zuzana Drobová, priblížilo správkyni rozsah zákona, na základe ktorého má konať. Bašternáka odsúdil Okresný súd v Bratislave ešte minulý kalendárny rok, pričom rozsudok následne po odvolaní podnikateľa potvrdil aj krajský súd. Navyše rozhodol, že podnikateľovi prepadne majetok.

„Na základe medializovaných informácií, že správkyňa v prípade prepadnutia majetku Ladislava Bašternáka požiada Ministerstvo spravodlivosti SR o spresnenie zákona, uvádzame nasledovné. Ak správca, respektíve správkyňa nedokáže postupovať odborne podľa zákona a je to nad jej, alebo jeho sily, mal by okamžite odmietnuť výkon správcovskej činnosti, respektíve požiadať súd o odvolanie z funkcie v príslušnom konaní,“ uvádza stanovisko. Nie je nateraz známe či bude Ivanová nahradená novým správcom.

Bašternák od roku 2017 čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL - 202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL - 202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si v súčasnosti odpykáva trest vo väznici s najmenším stupňom stráženia. Viaceré médiá varovali, že štátu sa môže podariť získať len zlomok zo Bašternákovho majetku.

Viac o téme: Ministerstvo spravodlivostiLadislav BašternákZuzana DrobováLenka IvanováKritizuje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu