Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po bielom pekle v Bratislave poriadny šok: Pri pohľade na teplomer ľudia neverili vlastným očiam

V utorok v Bratislave husto snežilo, v stredu svietilo slniečko. Zobraziť galériu (6)
V utorok v Bratislave husto snežilo, v stredu svietilo slniečko. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - V utorok v hlavnom meste nasnežilo tak, ako sa na poriadnu zimu patrí. Počasie potešilo najmä deti, no zároveň spôsobilo komplikácie v doprave. Problémy hlásili vodiči áut aj MHD, do odhŕňania snehu sa dokonca zapojili aj úradníci či väzni. Stredajšie ráno však bolo citeľne iné.

Ako vo večerných hodinách informoval portál imeteo.sk v hlavnom meste zaúradoval vietor. "Rozrušil inverznú vrstvu a teplý vzduch sa tak prepadol z výšok do prízemnej vrstvy. Na stanici Bratislava - FMFI (Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK) sa z -2,3 °C o 22:12 oteplilo na +3,2 °C o 22:28," priblížili a podotkli, že v priebehu 16 minút sa teda oteplilo až o 5,5, stupňov.

V Bratislave sa oteplilo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reprofoto/SHMÚ)

Teplý vzduch prekonal Malé Karpaty a podľa portálu priniesol silný odmäk. V Bratislave sa teda miesto snehu v strede týždňa ľudia brodili v poriadnej čľapkanici. Ide však v tomto prípade o extrém? Podľa meteorológov Pavla Matejoviča a Petra Jurčoviča rozhodne nie. 

Bratislava počasie 2

Matejovič: Pozorovali sme aj výraznejšie teplotné zmeny

Meteorológ a klimatológ Pavel Matejovič vysvetlil, že v súčasnosti prenikajú z vysokých zemepisných šírok a Atlantického oceánu na naše územie vzduchové hmoty s rôznymi fyzikálnymi vlastnosťami. Niektoré sú teplejšie, iné chladnejšie, pričom sa často striedajú, preto je značne premenlivo a pomerne vlhko. 

Pavel Matejovič.
Zobraziť galériu (6)
Pavel Matejovič.  (Zdroj: Facebook/Pavel Matejovič)

"Teplotu vzduchu však ovplyvňujú aj iné faktory, napríklad pohoria. Konkrétne na podnebie Bratislavy majú silný vplyv Malé Karpaty, čo sa ukázalo aj včera. Kým na Záhorí a severozápadnej časti Bratislavy sa teplota pohybovala nad bodom mrazu, na Bratislavskom letisku bol celodenný mráz," priblížil s tým, že to záviselo aj od toho, kde prišlo k premiešavaniu vzduchu, respektíve kde bol vietor.

Bohatá snehová nádielka v hlavnom meste potešila deti, vodiči nadšení neboli.
Zobraziť galériu (6)
Bohatá snehová nádielka v hlavnom meste potešila deti, vodiči nadšení neboli.  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Preto sa mohlo stať, že v relatívne krátkom čase prišlo k prudkému otepleniu. Ochladenie alebo oteplenie o 5 °C v priebehu 15 minút však nemôžeme považovať za nejakú mimoriadnu situáciu, v histórii boli pozorované oveľa výraznejšie teplotné zmeny ešte v kratšom časovom intervale," povedal a dodal, že v každom prípade išlo o zaujímavú situáciu, ktorá si zaslúži pozornosť.

Peter Jurčovič: Bratislava má atypickú polohu

Známy meteorológ Peter Jurčovič nepovažuje zvýšenie teploty o päť stupňov v tomto období za necelú polhodinu za niečo extrémne či mimoriadne. Ako podotkol, napríklad 19. januára 2007 bolo v hlavnom meste 11 stupňov, a v noci o tretej hodine sa náhle oteplilo na 18. stupňov. 

Po bielom pekle v
Zobraziť galériu (6)

Bratislava má navyše podľa neho atypickú polohu, keďže sa nachádza pri Dunaji. "Údolím Dunaja zvykne od západu rýchlejšie prúdiť  teplejší vzduch a preto napríklad aj na Záhorí alebo v Bratislave býva výrazne teplejšie, namiesto sneženia tu máme často dážď," uviedol. 

Teplé oblečenie neodkladajte

Podľa Matejoviča bude v ďalších dňoch pokračovať doterajší charakter počasia. "Stále k nám bude prúdiť prevažne studený a vlhký morský vzduch, preto snehu bude pribúdať, hlavne v horských oblastiach," predpovedal. V nížinách juhozápadného Slovenska sa však vyskytnú aj zmiešané zrážky a zaprší. Teplotné extrémy však odborník neočakáva. "Na horách však môže napadnúť veľmi veľa snehu a tam môžu byť prekonané aj nejaké rekordy maximálnej výšky snehovej pokrývky," dodal Matejovič.

Hasiči mali v utorok plné ruky práce, po celom Slovensku zasahovali pri dopravných nehodách.
Zobraziť galériu (6)
Hasiči mali v utorok plné ruky práce, po celom Slovensku zasahovali pri dopravných nehodách.  (Zdroj: HaZZ)

Meteorológ Jurčovič pripomenul, že práve január je najchladnejším mesiacom zimy. "Treba rátať so snežením," dodal. "Obyčajne hovoríme o dvoch vrcholoch zimy. Prvým býva takzvaná trojkráľová zima, ktorá vlastne ešte stále pokračuje. Okolo 20. januára býva takzvaná Fabiánska zima," objasnil s tým, že medzi nimi prichádza aj teplejšie počasie. Ako vymenoval, mrzne, sneží, niekde sú teploty nad nulou a inde pod, prší, ale to je v januári vcelku normálne.

Teploty počas nasledujúcich dní podľa SHMÚ

Štvrtok: -3 až +2 st., na Orave a pod Tatrami -5 st.

Piatok: -5 až 0 st., na severe a na Horehroní miestami okolo -7 st.

Sobota: -3 až +3 st.

Nedeľa: 0 až +5 st.

Viac o téme: ZmenyPočasiePredpoveďBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu