Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V USA je mrazivejšie ako na severnom póle: Vyhlásili stav núdze, teploty klesli k -50 stupňom

Nebezpečné mrazy v USA Zobraziť galériu (6)
Nebezpečné mrazy v USA (Zdroj: SITA/AP, Reuters)

CHICAGO - Štáty Wisconsin, Michigan a Illinois na americkom stredozápade vyhlásili stav núdze kvôli extrémnym mrazom, ktoré v týchto dňoch postihujú ich územia. Rovnaké opatrenie prijali aj južné štáty Alabama a Mississippi, kde je obvykle podstatne teplejšie počasie. Najsilnejšie mrazy v stredu meteorológovia namerali v minnesotskom meste International Falls, kde bolo mínus 48 stupňov. V Chicagu bolo chladnejšie ako na severnom i južnom póle.

Po bielom pekle v Bratislave poriadny šok: Pri pohľade na teplomer ľudia neverili vlastným očiam

Predpoveď počasia na mapeTeplota, 2 m nad zemou, 40° S, 87° Z, 31.01.2019 10:00 (SEČ), © VentuSky.com

Stovky štátnych škôl na stredozápade USA zrušili vyučovanie. Rovnaké opatrenia prijalo aj niekoľko veľkých univerzít. V Chicagu zostalo doma všetkých 360-tisíc žiakov, rovnako tak nešli do školy študenti v Detroite. Americká poštová služba oznámila, že v niektorých častiach najhoršie postihnutých štátov v stredu kvôli treskúcim mrazom nedoručovala zásielky, prácu zastavili aj mestské upratovacie služby. Ulice boli ľudoprázdne, vlaky nejazdili.

Chicago
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Kiichiro Sato)

Kvôli mrazivému počasiu a snehovej búrke muselo byť zrušených aj viac ako 2000 letov, uviedla agentúra Reuters. Chicagské letisko napríklad zrušilo polovicu plánovaných liniek. V Chicagu je zatvorená aj miestna zoologická záhrada Brookfield, čo sa stalo ešte len štvrtýkrát v jej 85-ročnej histórii.

Zamrzlo aj mesto Hell (v preklade Peklo) v štáte Michigan.
Zobraziť galériu (6)
Zamrzlo aj mesto Hell (v preklade Peklo) v štáte Michigan.  (Zdroj: google)

Počasie ohrozuje ľudské životy

Úrady v zasiahnutej oblasti prijímajú kvôli nebývalým mrazom mimoriadne opatrenia, ktoré majú ochrániť bezdomovcov a ďalších zraniteľných občanov. V Chicagu päť autobusov mestskej hromadnej dopravy premenili na pojazdné núdzové prístrešky. V niektorých sú k dispozícii aj zdravotníci.

V USA je mrazivejšie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP/Rich Hein/Chicago Sun-Times)

Charitatívne organizácie v meste Minneapolis, ktoré prevádzkujú núdzové ohrievarne a prístrešky, predĺžili otváraciu dobu a zvýšili kapacitu. Spoločnosť Metro Transit, ktorá je hlavným poskytovateľom verejnej dopravy v Minneapolis-Saint Paul, uviedla, že nebude vykazovať z autobusov bezdomovcov, ktorí nimi budú cestovať len preto, aby sa ohriali.

Podľa predpovedí počasia hrozia najnižšie teploty od utorka do štvrtka, pričom v oblasti Veľkých jazier sa ortuť teplomera môže priblížiť k mínus 50 stupňom. Národná poveternostná služba (NWS) upozornila, že v takejto zime hrozia človeku už behom desiatich minút omrzliny. "Ide o počasie, ktoré ohrozuje ľudské zdravie, a my k nemu tak musíme aj pristupovať," povedal v utorok starosta Chicaga Rahm Emanuel.

K mrazom sa pridá aj sneženie

Okrem toho sa napríklad v štáte Wisconsin čaká až 60 centimetrov snehu, v Illinois by malo napadnúť 15 centimetrov a sneženie zažijú pravdepodobne aj južné štáty Alabama a Georgia.

S mimoriadne chladným počasím a silným snežením je na severe USA spájaných už najmenej 12 úmrtí, vrátane muža, ktorého v oblasti Chicaga zrazil snežný pluh. Ďalšou obeťou sa stal muž z Milwaukee, ktorého našli zamrznutého v garáži, a mladý pár, ktorý neprežil zrážku svojho auta s iným vozidlom na zasneženej ceste.

Buffalo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Reuters)

Polárny vortex

Mrazivé podmienky sú dôsledkom rozštiepenia a posunu rotujúcej masy chladného vzduchu známej ako polárny vortex. Za bežných okolností rotuje v stratosfére nad severným pólom. Toto prúdenie ale bolo narušené, a teraz sa posúva na juh nad Spojené štáty. Meteorológovia túto skutočnosť pripisujú náhlemu otepleniu nad severným pólom, ktoré minulý mesiac spôsobil príliv horúceho vzduchu z Maroka. Horúci vzduch polárny vortex rozštiepil a spôsobil jeho posun na juh.

Viac o téme: PočasieMrázMrazyUSAChicagoVortexSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu