Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nathaniel (8) vám posiela VIDEO: Kvôli našim lekárom je z neho polovičný invalid, pokrok v prípade

Nathaniel Sloboda Zobraziť galériu (5)
Nathaniel Sloboda (Zdroj: Alexandra Slobodová)

BRATISLAVA - Ak by pred ôsmimi rokmi lekári v Trnave neprehliadli, že v tom čase sedemmesačný Nathaniel Sloboda trpí ochorením, ktoré zvyčajne postihuje deti do prvého roka života, dnes by bol zdravý. Po tom, čo zhruba pred dvomi mesiacmi Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou uznal, že Fakultná nemocnica Trnava porušila zákon o zdravotnej starostlivosti, chlapčekovi pomohli médiá. Vám, našim čitateľom, Nathy z celého srdca ďakuje.

Po medializácii prípadu utrápenej mamy Alexandry Slobodovej (40), ktorá už dlhých osem rokov bojuje o záchranu jej syna Nathaniela, sa dali veci do pohybu.


Slovenskí lekári zanedbali Nathanielovu (8) liečbu: Úrad priznal, že fakultná nemocnica pochybila


Alexandra nám povedala, že v tomto čase komunikuje s detskou ombudsmankou Vierou Tomanovou, ktorá kvôli jej synovi zvažuje podať podnet na Generálnu prokuratúru SR. Túto informáciu v stredu Topkám potvrdil i Úrad komisára pre deti. Komisárka urgentne oslovila aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú, ktorá 22. novembra prijme 19 matiek, ktoré spoločne napísali premiérovi Pellegrinimu otvorený list. V ňom žiadajú o spravodlivosť, lebo ich deti, napriek pokročilej medicíne, prišli vinou lekárov o život v slovenských nemocniciach. „A ideme tam spolu, aby si nás začala všímať,“ povedala nám Alexandra.

 

Na snímke je Alexandra Slobodová s Nathanielom.
Zobraziť galériu (5)
Na snímke je Alexandra Slobodová s Nathanielom.  (Zdroj: Alexandra Slobodová)

V mene poškodených matiek list adresovala Elena Ištvánová, ktorá musela v marci 2014 pochovať svojho syna Maroša (†14) kvôli pochybeniu nemocnice v Revúcej, čo uznal aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ištvánová pritom dvakrát apelovala na vtedajšieho premiéra Roberta Fica, no žiadnej odpovede sa nedočkala.

Natyho sestra (vľavo), Nathaniel a ich mama Alexandra.
Zobraziť galériu (5)
Natyho sestra (vľavo), Nathaniel a ich mama Alexandra.  (Zdroj: Alexandra Slobodová)

Prednedávnom sme vás informovali, že Fakultná nemocnica v Trnave pochybila v liečebnej starostlivosti o v tomto čase 8-ročného Nathaniela Slobodu. Prváčik má v hlave biokeramické implantáty, ktoré mu suplujú chýbajúce kosti a držia mozog pokope. Keby lekári v trnavskej nemocnici nepodcenili Alexandrin apel, keď mal Nathy 7 mesiacov, dnes by nemal zdeformovanú a zjazvenú hlavičku. Odborníci z neho spravili polovičného invalida.  

Nathaniel spolu so sestričkou ďakujú vám, našim čitateľom 

Alexandre sa teraz začali ozývať matky s identickými prípadmi. „Našťastie zbadali článok a idú si zachraňovať deti,“ povedala. Do redakcie nám zaslala aj úsmevné video, ktoré je cielené pre našich čitateľov, ktorí podporili Nathyho liečbu. Ak ste medzi nimi boli aj vy, Nathaniel má pre vás pripravený krásny darček. Ozvať sa môžete buď e-mailom na adrese mesteno77@gmail.com, alebo na facebookovom účte Nathaniela Slobodu, ktorý spravuje jeho mama.

Nathaniel Sloboda

„Ďakujeme všetkým, ktorí nám posielajú peniaze. Čokoľvek navyše mimo liečby pôjde buď na jeho sen, alebo osvetu, aby ani jedno dieťa už nemuselo zažiť to, čo Naty,“ hovorí nám vďačná 4-násobná mama s tým, že Nathaniel túži zabehnúť Spartan Race v Amerike.

Srdiečko, ktoré nám Nathaniel so sestričkou poslali do redakcie spolu s videom.
Zobraziť galériu (5)
Srdiečko, ktoré nám Nathaniel so sestričkou poslali do redakcie spolu s videom.  (Zdroj: Alexandra Slobodová)

Dodala, že s radosťou poradí všetkým, ktorých trápia podobné problémy. „Chcem, aby ľudia vedeli, že sa nemusia hanbiť a báť. Bez pomoci cudzích ľudí, ktorí začali pomáhať, by som to nedokázala.“

Alexandra je na výchovu svojich štyroch detí sama. Nathaniel potrebuje neustály dozor a opateru. V septembri tohto roku nastúpil do prvého ročníka základnej školy s tým, že je pod neustálym dohľadom, ktorý si jeho zdravotný stav vyžaduje. So školou nemôže ísť asi na výlety či plaváreň „Na rok 2019 máme pred sebou ďalšiu výzvu. V januári potrebujeme pre Nathaniela vybaviť formuláre od poisťovne VšZP, ktoré mu zabezpečia kontroly v AKH Viedeň, a v prípade úrazu alebo zhoršenia stavu, vyšetrenie vo Viedni. Uvidíme, ako túto skoro neuskutočniteľnú úlohu ustojíme,“ dodala Slobodová vo výzve na stránke Ľudia ľuďom.  

Ak vám osud 8-ročného Nathaniela Slobodu nie je ľahostajný, podporte jeho liečbu, pomôže každé euro. Číslo účtu je

SK 3511110000001468152004.

Viac o téme: Nathaniel Sloboda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu