Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborník varuje mamičky pred skorým návratom do práce: Ihneď po pôrode je to riziko!

Lucia Nicholsonová so synčekom Kubom. Zobraziť galériu (4)
Lucia Nicholsonová so synčekom Kubom. (Zdroj: FB / Lucia Nicholsonova)

BRATISLAVA - Patrí dieťa tesne po pôrode na pracovisko alebo nepatrí? A čo keď ide o prípad poslankyne parlamentu? Topky zisťovali u lekára, aké sú riziká pre malé bábätko, ktoré sa rozhodne zobrať matka do práce a či je toto celkovo správne rozhodnutie.

Debatu o tom, či dieťa patrí na pracovisko, rozprúdili dve poslankyne. Najprv nechceli ochrankári pustiť s jej novorodencom v apríli tohto roka do rokovacej sály poslankyňu Simonu Petrík (Most). Pred pár dňami sa zase Lucia Nicholsonová (SaS) pohádala s vedením parlamentu a jeho predsedom kvôli rozpisu služieb. Obidve strany sa obviňovali z klamstiev a vznikla z toho veľká hádka.

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Lucia Nicholsonova)

Patrí dieťa tesne po pôrode na pracovisko? A čo keď ide o prácu poslankyne? Topky sa rozhodli osloviť lekára a gynekológa, aby prezradil, ako tento problém vidí špecialista.

Je rozhodnutie ženy zobrať dieťa tesne po pôrode do práce rozumné?

Rozhodnutie ženy zobrať dieťa po pôrode do práce všeobecne nepokladám za rozumné. Takéto rozhodnutie predstavuje riziko pre rodičku, ktorá je náchylná k infekciám a celková fyzická a psychická záťaž krátko po pôrode v období šestonedelia nie je normálna. Rovnako dieťa ešte nemá vyvinutý dostatočný imunitný systém a imunitu buduje materským mliekom, taktiež hrozí infekcia. Vziať ho do prostredia s veľkým počtom ľudí, do nepohodlia nie je pre bábätko vhodné.

Keď sa toto rozhodnutie týka práce poslankyne ako napríklad u pani Nicholsonovej či pani Petrík?

Pre prácu poslankyne parlamentu podľa môjho názoru platí to isté, navyše takáto funkcia sa dá všeobecne považovať za vyčerpávajúcu.

Má rozhodnutie zobrať si dieťa so sebou do práce nejaké pozitíva?

Bolo by možné hľadať pozitíva za istých okolností, ak sú pre dieťa nastavené optimálne podmienky. V minulosti boli zriadené napríklad pri nemocniciach škôlky pre zamestnancov, kde im vychádzali v ústrety. Pre vývoj dieťaťa nie je vhodné brať ho na pracovisko. V ľudskom živote existujú štádiá, ktoré sú dané prírodou a jedným z nich je aj materstvo, ktoré si treba patrične užiť zo strany matky aj dieťaťa.

Gynekológ Silvester Galo pôsobí v GYN-FIV, Centre pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu.

Odborník varuje mamičky pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archív autora)

Viac o téme: DieťaPrácaPôrodLekárAndrej DankoLucia NicholsonováSimona Petrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu