Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Bábätko poslankyne vyvolalo v parlamente obrovské vášne: Niektoré hlášky stoja za to!

Simona Petrík s dieťatkom upútala pozornosť. Zobraziť galériu (12)
Simona Petrík s dieťatkom upútala pozornosť. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zorka ani len netušila, čo spôsobila. Situácia okolo dieťatka poslankyne parlamentu Simony Petrík vyvolala veľké vášne. Po tom, čo ju ochranka včera nechcela pustiť do sály parlamentu s malou dcérkou, napísala na Facebooku nahnevaný status. Ako to vidia jej kolegovia z parlamentných lavíc?

Podpredsedu parlamentu Bélu Bugára Petrík nahnevala. Nepáči sa mu, že to oznámila na sociálnej sieti a v médiách a nešla rovno za ním. "Stačí prísť a opýtať sa," povedal Bugár v pléne. Podľa Bugára sa všetko dá riešiť, vedenie parlamentu však o tom najprv musí vedieť. Aj o probléme poslankyne Petrík sa Bugár dozvedel až zo sociálnej siete. Poslancom preto zdôraznil, aby sa obracali najprv na vedenie Národnej rady. S deťmi v pléne nemajú zjavne problém v europarlamente, u nás to vyvolalo vlnu reakcií.

Aký máte na to názor vy?

Topky oslovili poslancov parlamentu a toto sú ich reakcie

Oľga Nachtmannová (Smer)

Bábätko poslankyne vyvolalo v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Je to správne (že ju nepustili - pozn. red.). Dieťa do parlamentu nepatrí. A to nielen z dôvodu, že by rušilo. Pre deti to je veľmi zlé. Nie je tam klíma, nie je tam vetranie, je tam umelé osvetlenie. Dieťa je krehké stvorenie, nemá tam čo robiť. To je pracovisko. Ja učím na vysokej škole a za katedru si teraz vezmem malé dieťatko? Veď som tiež mala malé deti.

Musí to byť v prvom rade záujem dieťaťa. Nemôže byť v takomto prostredí. Keď sú malé dieti, odporúča sa nebrať ich do veľkých komunít, neodporúča sa cestovať v autobuse a tam je menej ako 150 ľudí, v kočíku sú aspoň chránené.

Ja by som toto v živote neurobila, škodí to svojmu dieťatku. To dieťatko je vo vývoji, kedy potrebuje intímny kontakt s matkou. A nie kontakt s x cudzími ľuďmi. Tam sa narúša aj emocionálna väzba, do troch rokov je veľmi dôležité obdobie dieťaťa. Formuje sa mozog, formujú sa sociálne väzby, toto je taká hlúposť.

Pani Petrík chcela okolo seba spraviť vietor, ale zvolila veľmi nešťastný spôsob. Volala som aj s kolegami zo zahraničia a krútia hlavami. Nevedia si ani predstaviť ako je toto možné.

Jana Cigániková (SAS)

Jana Cigániková
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR)

Myslím si, že zriadenci na základe platných pravidiel ani inú mozňnost nemali a tiež, že jej nárok nie je automatický. Mala sa predtým dohodnúť. Avšak ak táto situácia vznikla nečakane a nechceli ju vpustiť ani na minútku, aby požiadala pána Bugára o kooperáciu, ani pre neho nik nešiel, ťažko sa mohla dohodnúť vopred. A asi by sa nič nestalo, ak by tam strávila 10 minút s kľudným neplačúcim dieťaťom. Toto nebol veľmi dobrý príklad ako podporiť pracujúce matky s deťmi. O to viac, že vzniknutá námietka išla od liberálov a najväčší zástancovia rodiny na naše požiadavky o vyjasnenie tohto precedensu (pre budúcnosť) bučali ako stádo kráv, svorne spolu bok po boku Most, SNS a Smer - najväčší zástancovia tradičnej rodiny. A takto sa ich boj za rodiny ukázal v praxi. Typické...

Jana Vaľová (Smer)

Jana Vaľová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Môj názor ako matky je, že pre to sme dali tri roky materskej dovolenky, aby si žena rozhodla koľko s dieťaťom zostane doma. Dieťa potrebuje vo svojom vývoji aspoň jeden rok, aby malo kľud.

Môže mať detský kútik, ale už to musí byť väčšie dieťa. Ja som za to, aby matky vychovávali deti normálnym klasickým spôsobom, preto je aj materská dovolenka. Aj liberáli podporili, aby mala matka čo najväčšiu materskú dovolenku. Parlament je rovnaké zamestnanie ako každá jedna firma, nevoďme deti do zamestnania.

Veronika Remišová (Oľano)

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Nemyslím si, že by niekoľkomesačné dieťa v šatke výrazne narušilo priebeh rokovania, poslanci v sále aj tak po sebe pokrikujú, smejú sa, nahlas debatujú.  Skôr mám však obavu o dieťatko, aby pobyt v parlamente neuškodil hlavne jemu. Niekedy dlhodobá prítomnosť v rokovacej sále môže zanechať trvalé následky. V každom prípade dúfam, že sa to podarí nejako rozumne vyriešiť.

Lucia Nicholsonová (SAS)

Lucia Nicholsonová
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Ja by som sa chcela v mene, keď nie celého, vedenia parlamentu, tak v mene svojom určite, ospravedlniť pani poslankyni Simone Petrík, ktorej dne bolo znemožnené do rokovacej sály s jej päťmesačnou dcérou. Ja si vôbec nemyslím na rozdiel od toho pána, ktorý stál pred miestnosťou a dovolil si vykladať rokovací poriadok, že rokovací poriadok to explicitne zakazuje, lebo každý normálny človek pri elementárnej logike pochopí, že päťmesačné dieťa nemôže byť mimo svojej matky pre miesta určené pre verejnosť (vyhlásila včera v pléne Národnej rady - pozn. red.).

Edit Pfundtner (Most-Híd)

Edita Pfundtner
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

V predmetnej veci rozhodne zlyhala potrebná komunikácia, nakoľko pani poslankyňa Petrík to riešila prioritne s médiámi namiesto oprávnených a vo veci príslušných osôb. Som presvedčená, že aj táto vec sa mohla vyriešiť v kľude bez zbytočného kriku a k väčšej spokojnosti. Ako matka, rozumiem pani poslankyni. Aj mne sa už stalo, že výnimočne som bola nútená zobrať si dieťa do roboty. Avšak nie 5-mesačné bábätko, ale dieťa, ktoré už chodilo do školy a moja vtedajšia práca mala úplne iný charakter, než práca v NR SR.

Treba si uvedomiť, že v Národnej rade sú prídne bezpečnostné opatrenia a určitá forma ľudskej benevolencie nie je vždy namieste. Nezdieľam preto ani názor niektorých mojich kolegýň, ktoré presadzujú, aby si mohli pravidelne a bežne brávať deti do pléna na zasadnutia parlamentu. To prostredie nepovažujem za vhodné pre tak malé dieťa, a na druhej strane nie všetci poslanci musia súhlasiť s tým, aby priebeh rokovaní bol rušený aj prítomnosťou ďalších osôb. Vítam však ústretovosť vedenia NR SR, že predmetnú vec má snahu čoskoro vyriešiť napríklad aj zriadením vhodnej miestnosti pre tieto účely.

Jozef Viskupič (Oľano)

 Jozef Viskupič
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Zmenil by som to (pravidlá - pozn. red.), keďže som zažil šéfku kultúrneho výboru v maďarskom parlamente Dóru Dúró. Keď sme rokovali ako kultúrny výbor s kultúrnym výborom v Maďarsku, to dieťa mala v miestnosti, po čase sa ospravedlnila a po čase sa vrátila naspäť. Nemala absolútne problém s výkonom práce, vyšli jej v ústrety. Včera sa mohla ukázať dobrá vôľa. Všeobecným rozhodnutím sa dalo vyhovieť matkám, z môjho pohľadu, do troch rokov s dieťaťom, ktoré si môžu zobrať na istý čas do pléna alebo iných orgánov ako sú napríklad výbory.

Peter Pčolinský (Sme rodina)

Bábätko poslankyne vyvolalo v
Zobraziť galériu (12)

Na jednej strane ju ako matku chápem. Len si neviem v praxi predstaviť deti v pléne počas rokovania, resp. ako by sa riešili situácie, že dieťa začne plakať a takéto veci? Na druhej strane si uvedomujem, že je nutné vyriešiť takéto prípady, keďže ochvíľu bude mať dieťa aj pani Nicholsonová. V súčasnom stave si neviem predstaviť technické riešenie a ako by dieťa fungovalo v pléne.

Martin Glváč (Smer)

Bábätko poslankyne vyvolalo v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Čudujem sa, že niektorí poslanci sú dobrovoľne ochotní priniesť svoje deti na rokovanie parlamentu, kde padajú vulgarizmy, ako pred pár dňami od pána Galka, poslanci sú agresívni, nadávajú si, poslanec Matovič si robí psychohygienu vylievaním špiny na druhých. Nie je to ohrozovanie mravnej výchovy detí? Je zodpovedné vodiť deti do takéhoto prostredia? Celkovo si myslím, že deti do práce, kde sa ľudia musia sústrediť, nepatria. Neviem o tom, že by napríklad zamestnanci v bankách mohli popri práci s klientami utišovať svoje deti a starať sa o ne. Poslanci parlamentu by nemali byť žiadnou výnimkou. To mám svojho syna - škôlkara, ktorého sme dali na angličtinu posadiť vedľa Bélu Bugára, aby ho počas schôdze naučil niečo po maďarsky? Takáto téma by nemala obťažovať spoločnosť. Slovensko má celkom iné starosti.

Miroslav Beblavý (nezaradený)

Bábätko poslankyne vyvolalo v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Podivuhodný príbeh poslankyne Petrík. 
Ako starší a skúsenejší kolega poslankyne Simony Petrík sa musím ospravedlniť za to, že som ju primerane nepoučil a dovolil tak novej a naivnej kolegyni skĺznuť na šikmú plochu. Zlyhal som minimálne v troch veciach:
1. mal som jej vysvetliť, že v parlamente je všeličo zakázané, ale všetko sa dá vybaviť. To už za mňa vysvetlil podpredseda Bugár.
2. mal som jej vysvetlit, že keby bola správna poslankyňa, netrepe sa na hodinu otázok pýtať sa na starodôchodcov, ale dvakrát denne sa podpíše do prezenčky a s plným platom si doma úplne legálne užíva svoje dieťa.
3. mal som jej vysvetliť, že starí bardi nemusia dodržiavať nezmyselné ustanovenia Rokovacieho poriadku (napríklad ten o zákaze doniesť si do rokovacej sály šálku kávy), ale nová poslankyňa by mala poznať a rešpektovať všetky ustanovenia do bodky - napríklad aj ustanovenie o prítomnosti cudzích osôb v sále, ktoré bolo napísané kvôli ochrane bezpečnosti poslancov - a mala si uvedomiť, že Zorka mohla niektorého z poslancov napadnúť a preto nemohla byť vpustená.
Poučíme sa a napravíme. Tak sľubujem.

Igor Matovič (Oľano)

Bábätko poslankyne vyvolalo v
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: RTVS)

Bugár dnes (včera - pozn. red) vehementne obhajuje ochrankára, ktorý zabránil "mimoriadnemu bezpečnostnému ohrozeniu parlamentu" - nedovolil opozičnej kolegyni vojsť do rokovačky so svojim 6mesačným dieťaťom. Vraj ho o to nepožiadala vopred. Vraj to tak káže zvykové právo v parlamente. Keď si mu Veronika Remišová dovolila povedať, že to nie je fér, tak jej povedal, že keď to budeme takto verejne riešiť a neprídeme ho vždy najprv poprosiť, tak sa ani na ničom nikdy nedohodneme.... du ven blejt, velebnosti.

Viac o téme: DieťaParlamentPoslanciSimona Petrík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu