Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlá správa: Rodičom s deťmi v obecných škôlkach klesne príspevok štátu na 80 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rodičom, ktorých deti do troch rokov chodia do materskej školy zriadenej obcou, klesne maximálna hranica príspevku na starostlivosť o dieťa. A to zo súčasných 230 eur na 80 eur. Upozornil na to v závere druhého rokovacieho dňa 54. schôdze Národnej rady (NR) SR poslanec za SaS a bývalý minister práce Jozef Mihál.

"Páni moji, to je nepochopiteľné," vyhlásil Mihál. Novinku chce zaviesť do praxe rezort práce cez novelu zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa. "Stiahnite to," apeloval Mihál na ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

V novele sa totiž podľa návrhu ministerstva práce má súčasne zvýšiť maximálna hranica príspevku na starostlivosť o dieťa do troch rokov z pôvodných 230 eur na 280 eur mesačne. Ale to vtedy, ak pre nedostatok kapacít navštevuje dieťa súkromnú škôlku, alebo mu starostlivosť zabezpečuje fyzická osoba na základe živnosti. V prípade dieťaťa, ktoré navštevuje obecnú škôlku, však má byť výška príspevku maximálne 80 eur.

Podľa Mihála je síce pravdou, že väčšina obecných škôlok má náklady na úrovni 50 až 60 eur, ale nie všetky škôlky sú tak nastavené. "Ak existuje len jedna-jediná obecná škôlka, kde pýtajú od rodičov 150 eur, tak tých rodičov poškodzujete," kritizoval ministerstvo práce Mihál. Pýtal sa, čo by sa stalo, keby tá hranica ostala na úrovni 230 eur. Štát totiž prepláca rodičom len takú sumu, akú za škôlku zaplatia. Čiže vo väčšine prípadov len 50 alebo 60 eur, ale niekedy aj 150 eur. "Iba tých ľudí naštvete," konštatoval Mihál.

Minister Richter však poslancovi oponoval s tým, že rezort práce zisťoval náklady v obecných škôlkach a pohybovali sa v priemere na úrovni 50 až 60 eur. "Ak je obec, ktorá má poplatok 150 eur, nepoznám takú," reagoval Richter. Ak by bola hranica príspevku vyššia, podľa ministra by obce umelo nadvihovali poplatky pre rodičov, keďže im to štát preplatí. "Toto by sme prirodzene vyvolali," dodal Richter.     

V rokovaní budú poslanci NR SR pokračovať v piatok (18. 9.) ráno. Diskutovať budú o ďalších neprerokovaných vládnych návrhoch zákonov. 

Viac o téme: PeniazeZnižovaniePríspevokJozef Mihál
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu