Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Fico podľa SaS ignoruje vôľu obyvateľov Gabčíkova

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico ignoruje vôľu obyvateľov Gabčíkova, ktorí sa v referende jasne vyjadrili proti prítomnosti dočasných rakúskych azylantov v ich obci. Myslí si to strana Sloboda a Solidarita, ktorá je presvedčená, že vláda by mala plebiscit rešpektovať a utečencov umiestniť do inej lokality.

"Premiér zabúda tiež na skutočnosť, že zástupcovia Smeru v Európskom parlamente opakovane hlasovali za povinné kvóty na prerozdelenie utečencov do členských krajín EÚ. Riešenie súčasnej situácie pritom existuje a strana SaS ho opakovane predkladá," tvrdí strana s tým, že ide o päť opatrení, ktoré by zastavili prílev migrantov do Európy. Dva centrálne utečenecké tábory, financované EÚ a dôsledné stráženie vonkajších hraníc Únie nie je podľa SaS ani neľudské, ani v rozpore s existujúcimi pravidlami či medzinárodnými záväzkami. "Rovnako vyvinutie maximálneho úsilia na stabilizáciu situácie v Sýrii, Iraku a Líbyi a presunutie osôb ilegálne sa nachádzajúcich na území EÚ sú poctivými a trvalými riešeniami, ktoré si môže EÚ po finančnej aj bezpečnostnej stránke dovoliť," dodala SaS.

Do Gabčíkova vo štvrtok (17.9.) prišlo 24 dočasných rakúskych azylantov, ide predovšetkým o mužov zo Sýrie. Podľa šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka Slovensko už dlhodobo odmieta systém povinného prerozdeľovania utečencov v rámci Európskej únie, ktorý považuje za nesprávny. Súhlasí však s dočasným poskytnutím ubytovacích kapacít na Slovensku pre žiadateľov o azyl v Rakúsku, s ktorým uzavrelo aj príslušnú dohodu. 

"Prvých 24 žiadateľov o azyl z Rakúska príde na Slovensko, kde im bude poskytnuté ubytovanie a strava s tým, že rakúska strana sa bude naďalej starať o samotnú azylovú procedúru a o samotných migrantov. Pred ukončením azylového konania sa títo žiadatelia o azyl vrátia naspäť do Rakúska," povedal vo štvrtok Kaliňák.

Minister vnútra bezpečnostné riziká v Gabčíkove neočakáva. "Sú informovaní, že ak by došlo k porušeniu pravidiel, veľmi riskujú udelenie azylu v Rakúsku a veľmi ľahko by mohlo dôjsť k skončeniu procedúry," uviedol. Slovensko môže taktiež v prípade akýchkoľvek pochybností vrátiť týchto ľudí späť do Rakúska. Dočasní rakúski azylanti môžu priestory zariadenia opustiť. Slovensko však prijalo určité opatrenia, ako je zvýšenie počtu policajtov na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Gabčíkove či vybudovanie kamerového systému v obci.

Viac o téme: Gabčíkovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu