Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa výpočtov bude dopad zníženej DPH na potraviny približne 80 miliónov eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rozpočtový dopad zníženia sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sa bude v nasledujúcich rokoch pohybovať pri úrovni 80 mil. eur ročne. V samotnom roku 2016 by sa mali vplyvom tohto opatrenia znížiť daňové príjmy o 76,9 mil. eur. V roku 2017 by sa mal dopad zníženia sadzby dane na vybrané potraviny zvýšiť na 80,6 mil. eur a v roku 2018 na 84,6 mil. eur.

K návrhu novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorého súčasťou je pozmeňujúci návrh na zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na vybrané potraviny, ako sú mäso, ryby, mlieko, maslo a chlieb, sa na záver parlamentnej rozpravy vo štvrtok vyjadril aj minister financií Peter Kažimír. Obhajoval aj často kritizovaný fakt, že do zoznamu potravín sa dostali len niektoré vybrané. "Táto cesta nie je ľahká. Každému je jasné, že sa dostaneme pod tlak názorov, ktoré sú legitímne. Nie je ale legitímne dávať do toho väčší emocionálny náboj, ako sa patrí," poznamenal.

Aktuálny zoznam potravín, ktorým sa má znížiť sadzba dane z pridanej hodnoty, je podľa neho výsledkom práce expertov z rezortu pôdohospodárstva a taktiež rezortu financií, ktorí sa zameriavajú na dane. Reagoval tiež na kritiku, že pozmeňujúci návrh nemali poslanci k dispozícii a predložený bol až na záver rozpravy. Tvrdí totiž, že v zozname žiadne prekvapenie nebolo a verejnosť ho v podstate pozná už niekoľko mesiacov. "Nijakým spôsobom sa neodlišuje od zoznamu, ktorý sme zverejnili v máji," dodal Kažimír.

Zároveň kritizoval, že opoziční poslanci volajú po širšom znížení dane z pridanej hodnoty na všetky potraviny, pritom veľa z nich, najmä z KDH, bolo pri zvyšovaní dane v predchádzajúcich vládach postupne z 10 % až na 20 %. 

Viac o téme: PotravinySmerDPH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu