Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarské ministerstvo si pre kauzu straty občianstva predvolá veľvyslanca SR

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ- Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si predvolá slovenského veľvyslanca Petra Weissa v reakcii na krok slovenských orgánov, ktoré zbavili komárňanského podnikateľa Olivéra Boldoghyho slovenského občianstva.

Informovala o tom dnes tlačová agentúra MTI. Komárňanský občiansky aktivista Boldoghy v piatok oznámil, že po tom, ako prijal občianstvo Maďarska, nedobrovoľne prišiel o svoje slovenské občianstvo.

Maďarská vláda cez víkend vyjadrila pohoršenie nad postupom slovenských úradov. "Považujeme za neprijateľné, že SR kvôli vytvoreniu väzby k inej členskej krajine EÚ uplatňuje sankcie, pričom sa zrieka vlastných občanov," konštatoval kabinet. Budapešť argumentovala aj slovenskou ústavou, že nikoho nemožno zbaviť štátneho občianstva bez jeho vôle. Maďarsko chce Boldoghymu poskytnúť všetku možnú právnu pomoc.

Výbor maďarského parlamentu pre národnú súdržnosť v pondelok prijal vyhlásenie protestujúce proti slovenskému kroku, ktorý je podľa členov výboru v rozpore s ústavou SR a ignoruje európske hodnoty a normy.

Aktivista občianskeho združenia Za lepšie Komárno Olivér Boldoghy uviedol, že mu Ministerstvo vnútra SR písomne oznámilo prepustenie zo štátneho zväzku a odobratie všetkých slovenských dokladov.

Hovorca MV SR Gábor Grendel reagoval, že rezort vnútra sa nevyjadruje ku konkrétnemu prípadu občana, ktorému bolo odobrané štátne občianstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu