Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Weiss: Boldoghyho nezbavili občianstva, stratil ho v zmysle zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ – Slovenský zákon o občianstve je v súlade s medzinárodnými predpismi a praxou. Olivér Boldoghy nebol zbavený slovenského občianstva, ale stratil ho v zmysle zákona, povedal dnes pre maďarskú tlačovú agentúru MTI veľvyslanec SR v Budapešti Peter Weiss.

Veľvyslanec tieto skutočnosti tlmočil ešte v utorok (22.11.) štátnemu tajomníkovi maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsoltovi Némethovi, ktorý ho predvolal, aby vyjadril nesúhlas s krokom slovenských orgánov v kauze „zbavenia“ komárňanského podnikateľa Olivéra Boldoghyho slovenského občianstva.

Weiss zdôraznil, že predstaviteľovi rezortu maďarskej diplomacie tiež povedal, že slovenský občiansky zákon je v súlade so všetkými medzinárodnými záväzkami Slovenska, najmä so siedmym paragrafom európskej dohody o občianstve a s európskym právom. Ako dodal, niekoľko európskych krajín má totožné alebo podobné ustanovenia.

Veľvyslanec zopakoval maďarskému štátnemu tajomníkovi bratislavskú prosbu, aby Maďarsko a Slovensko viedli dvojstranné rokovania v záležitosti občianstva. „Je poľutovaniahodné, že naše prosby takéhoto charakteru doposiaľ neboli zohľadnené,“ konštatoval.

„Výmena názorov prostredníctvom médií ne je vhodným spôsobom, aby takéto citlivé záležitosti bolo možné priaznivo riešiť. Považujeme za dôležité, aby sa čo najskôr začali konzultácie expertov v tejto otázke. Žiaľ, pán štátny tajomník na to nereagoval,“ povedal Weiss na margo rozhovoru s Némethom.

„Maďarská vláda považuje za neprijateľné oznámenie slovenského rezortu vnútra, podľa ktorého komárňanský herec Olivér Boldoghy stratil kvôli maďarskému občianstvu slovenské občianstvo. Tento proces podľa nás nie je v súlade so základnými hodnotami Európskej únie a čo najrozhodnejšie odmietame zastrašovanie Maďarov žijúcich na Slovensku,“ povedal v utorok Németh slovenskému veľvyslancovi.

Komárňanský občiansky aktivista Boldoghy v piatok oznámil, že po tom, ako prijal občianstvo Maďarska, nedobrovoľne prišiel o svoje slovenské občianstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu