Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vážne nezhody o štátnom občianstve stále trvajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Maďarsko odmieta návrh Zmluvy medzi Slovenskom a Maďarskom o úprave otázok týkajúcich sa štátneho občianstva a nepovažuje ju za východisko pre ďalšie rokovania.

Oznámil to štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Maroš Žilinka po rokovaní so zástupkyňou štátneho tajomníka Ministerstva verejnej správy a spravodlivosti Zsuzsannou Repás. Návrh zmluvy odovzdal Žilinka maďarskej strane 15. februára po stretnutí premiérov Slovenska a Maďarska Ivety Radičovej a Viktora Orbána. Oficiálna odpoveď Budapešti tak prišla po desiatich mesiacoch. Napriek tomu štátny tajomník hovorí o snahe dohodnúť sa. Rokovania by mali teraz prebiehať na expertnej úrovni, stať by sa tak malo najneskôr do konca januára 2012.

Posledné udalosti, ktoré sa udiali, oprávňujú k určitým obavám, poznamenala Repás, pričom spomenula, že pred niekoľkými dňami bola pozbavená takmer storočná pani slovenského občianstva. Nechápeme, aké nebezpečenstvo je pre Slovensko táto pani, uviedla Repás a dodal, že je to hanba. Uviedla ďalej, že v Maďarsku verili, že Slovensko dodrží prísľub a zo svojho zákona vypustí pasáž o strate občianstva. Myslí si, že dochádza ku diskriminácii a porušovaniu ľudských práv.

"Podľa nášho názoru sú v slovenskej právnej úprave určité kontradikcie, a to v tom zmysle, že úprava hovoriaca o strate občianstva je v protiklade so slovenskou ústavou, podľa ktorej nikoho nemožno proti jeho vôli zbaviť občianstva," uviedla. Repás by bola rada, keby sa v budúcich rokovaniach našli riešenia, ktoré budú slúžiť záujmom občanov.

Slovenská republika neporušuje ľudské práva a nikoho nediskriminuje, zdôraznil Žilinka. Ak poukazuje na porušovanie ústavy, jediným orgánom, ktorý to môže povedať je Ústavný súd SR. Žilinka zdôraznil, že je treba odlišovať pojmy "odňatie" občianstva a "strata" zo zákona. Strata občianstva zo zákona je plne v súlade s dohovorom o občianstve, takúto úpravu má rad krajín, zdôraznil.

"Princíp efektívneho občianstva predpokladá reálne puto občana a štátu. Úzky a intenzívny vzťah občana," zdôraznil. Podľa Žilinku citová väzba alebo akýkoľvek vzťah k národnosti nie je vyjadrený štátnym občianstvom, ale národnosťou. Zároveň dodal, že nie Slovensko vyvolalo dnešné nezhody, prvotným impulzom bol maďarský zákon o štátnom občianstve z roku 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu