Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

IVO: Až 32 % sudcov nedôveruje súdom a súdnictvu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Až 32 percent slovenských sudcov nedôveruje súdom a súdnictvu. Ich postoj je pritom omnoho optimistickejší ako názor občanov a expertov. Súdom na Slovensku nedôveruje až 70 percent občanov SR a 79 percent odborníkov z rôznych oblastí.

Vyplýva to z výsledkov výskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) zameraného na stav slovenskej justície.

Výsledky vzišli z ankety 29 expertov ako sú vedecko-pedagogickí pracovníci a zamestnanci advokátskych kancelárií, 37 sudcov zo súdov rôzneho stupňa a 1004 respondentov, ktorí prezentovali názor verejnosti.

Prieskum odhalil, že z inštitúcií justičného systému má medzi sudcami najmenšiu dôveryhodnosť Najvyšší súd SR (46 percent). Inštitúcii pod vedením Štefana Harabina dôveruje len 35 percent občanov a 10 percent oslovených expertov. Najlepšie medzi odborníkmi obstálo Ministerstvo spravodlivosti SR. Rezortu Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) vyjadrilo dôveru až 83 percent z nich. Z oslovených sudcov pritom podporu rezortu vyslovilo len 59 percent.

Názory laickej a odbornej verejnosti sa rozišli aj v názore na zmeny realizované v justícii po parlamentných voľbách v roku 2010. Reformy v justícii ako krok k väčšej otvorenosti a transparentnosti vníma až 90 percent expertov a 68 percent sudcov oproti 42 percentám bežných občanov. Podporu má rezort v oboch skupinách aj vo svojom zámere oddeliť funkciu predsedu Najvyššieho súdu SR od funkcie predsedu Súdnej rady. Za takúto zmenu sa vyslovilo až 83 percent odborníkov a 78 percent opýtaných sudcov.

"Prieskum IVO ukázal, že slovenské súdnictvo aj naďalej požíva mimoriadne nízku dôveru vo verejnosti, čo je jav zaznamenávaný už dlhšiu dobu. Pri porovnaní výsledkov terajšieho prieskumu s prieskumami uskutočnenými v posledných rokoch možno konštatovať pokles dôveryhodnosti Ústavného súdu SR, ktorému ešte v roku 2006 dôverovalo 51 % respondentov, avšak v roku 2007 sa dôvera znížila na 47 %, v roku 2010 na 42 % a napokon v roku 2011 sa pohybovala na úrovni 37 %," konštatuje správa IVO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu