Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Žitňanská vyzýva súdnu radu, aby nehrala Harabinovu hru

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská vyzýva členov Súdnej rady SR, aby nepristúpili na hru predsedu rady a Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. Dnes totiž aj keď niekto úspešne prejde výberovým konaním na konkrétne sudcovské miesto, neznamená to, že ho súdna rada aj vymenuje.

„Je to hra, kde naozaj sú za rukojemníkov braní sudcovia a účastníci konaní,“ uviedla Žitňanská. Konkrétne sa to stalo na Krajskom súde v Trnave, na ktorom je stav sudcov dlhodobo poddimenzovaný. Začiatkom roka tam preto pridelila sedem sudcovských miest.

Výberové konania na ne boli už aj podľa starých pravidiel, keď MS SR malo vo výberovej komisii len jedného nominanta. Súdna rada tam však doteraz preložila len dvoch sudcov. O preložení ostatných nerozhodla ani na ostatnom rokovaní napriek tomu, že medzičasom sa výberové konania na päť miest sudcov zopakovali.

„Súdna rada odstrašuje sudcov, ktorí sa chcú prihlásiť do výberových konaní, aby to nerobili,“ myslí si Žitňanská. Podľa nej “nemajú žiadnu garanciu, že aj keď prejdú riadnym výberovým konaním, a sú dobrí, budú nakoniec na toto sudcovské miesto aj pridelení, resp. preložení“.

Súdna rada nechce prideľovať úspešných uchádzačov z výberových konaní na súdy, kým ústavný súd nerozhodne o sťažnosti, ktorá s nimi súvisí a vzťahuje sa na zákon o sudcoch. Žitňanská však argumentuje, že ústavný súd už dvakrát odmietol pozastaviť účinnosť príslušného ustanovenia zákona a zákon stále platí.

Podľa Žitňanskej sa stáva súdna rada spoluzodpovednou za to, že niektoré súdy nebudú mať dostatok sudcov.

„Čo sa v konečnom dôsledku môže prejaviť aj v dĺžke súdneho konania,“ dodala ministerka.
Žitňanská hovorí, že situáciu na takýchto súdoch rieši prideľovaním vyšších súdnych úradníkov a sudcami na stáži. „Ale je to náhradné riešenie,“ myslí si.

Podľa ministerky súdna rada preberá na seba spoluzodpovednosť za riadny chod súdnictva na KS Trnava a účastníkov tamojších súdnych konaní si berie za rukojemníkov svojho rozhodovania, ktoré je podľa Žitňanskej skôr politické, pod vplyvom predsedu súdnej rady Štefana Harabina.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu