Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ústavný súd rozhodol: Zásada trikrát a dosť nie je v rozpore s Ústavou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Zásada trikrát a dosť je v súlade s Ústavou SR. Rozhodol o tom dnes Ústavný súd (ÚS)SR, tým že odmietol návrh na začatie konania o súlade niektorých ustanovení novelizovaného trestného zákona – takzvanej zásady trikrát a dosť s Dohovorom o dodržiavaní základných ľudských práv a slobôd a s Ústavou SR.

Návrh na začatie konania o súlade právnych predpisov s ústavou podal ešte v roku 2008 Okresný súd v Pezinku. Pred týmto súdom stál niekoľkokrát trestaný recidivista Karol M. pre trestný čin vydierania. Podľa zásady trikrát a dosť by mal súd obžalovaného odsúdiť na doživotný trest odňatia slobody, pretože sa už v minulosti dopustil viackrát rovnakého trestného činu, aj keď v čase ich spáchania bol ešte mladistvý.

Okresný súd argumentoval najmä dodržaním zásad humánnosti a rešpektovania ľudskej dôstojnosti, ktorá vyplýva z Dohovoru a Ústavy a zakazuje neľudské, kruté a ponižujúce tresty, alebo zaobchádzanie.  

„Doživotný trest bez akejkoľvek nádeje na znovunadobudnutie slobody je pre odsúdeného celkom bezvýchodiskovým. Jediným východiskom v súlade so zákonom je smrť odsúdeného,“ uvádza pezinský Okresný súd v podaní s tým, že podľa neho ide o trest nehumánny voči odsúdenému aj voči spoločnosti.

ÚS v odôvodnení uviedol, že Dohovor aj Ústava dostatočne vymedzuje medze, podľa ktorých sa vymedzuje tradičné právo štátu – trestať. Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková zároveň uviedla, že tu nejde o porušenie základného práva nebyť mučený a ponižovaný.

Dodala, že napadnuté ustanovenia boli podrobené testu ústavnosti. „Na misky váh sa dáva ochrana práv a slobôd páchateľa a ochrana práv a slobôd obetí,“ uviedla. Podľa tohto testu ústavnosti konštatoval ÚS, že trest podľa zásady trikrát a dosť je legitímny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu