Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ZOJ: Súdna rada SR nerešpektuje zákony a neplní si povinnosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súdna rada SR nerešpektuje platné zákony a odmieta vykonávať svoje ústavné oprávnenia a povinnosti. Konštatovala to prezidentka združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková na margo stanoviska rady, ktorá 3. novembra odmietla rozhodnúť o preložení štyroch sudcov na voľné miesta na Krajskom súde (KS) v Trnave.

 "Vo vzťahu ku KS v Trnave je zdôvodnenie Súdnej rady v rozpore so skutočnosťou, pretože tí istí nepreložení sudcovia z Trnavského kraja už v minulosti uspeli vo výberových konaniach podľa starej právnej úpravy a napriek tomu ich Súdna rada na KS nepreložila," uviedla Javorčíková.

Podľa nej je priama súvislosť aj medzi nekonaním Súdnej rady a prieťahmi v súdnych konaniach. "Sudcovia vybavujúci súdne agendy na personálne neobsadených súdoch sú preťažení a vo veciach objektívne nemôžu konať bez značných prieťahov. Súdna rada ako ústavný orgán je tak zdrojom porušovania ústavou garantovaného práva občanov na súdnu ochranu v primeranej lehote," myslí si prezidentka ZOJ. Pri tejto príležitosti preto apelovala na sudcov, prezidenta SR a Národnú radu SR, aby odvolali tých členov Súdnej rady SR, ktorí sú zodpovední za porušenie ústavných princípov.

Postup Súdnej rady v tomto prípade kritizovala aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS). Podľa nej rozhodnutie rady bolo nepredvídateľné a škodiace justícii.

Súdna rada Slovenskej republiky s vyjadreniami Javorčíkovej nesúhlasí. "Existujú vážne podozrenia, že výberové konania v justícii nie sú objektívne a transparentné. Poukázal na to i sudca Peter Paluda pri výberovom konaní na post predsedu Okresného súdu Bratislava I," upozornila v reakcii Kancelária Súdnej rady SR.

Zároveň pripomína, že rada nemá povinnosť sudcov preložiť. "Iniciatíva ZOJ preto svojím dnešným vyhlásením potvrdila, že iba podporuje ministerstvo spravodlivosti a nezaoberá sa pritom skutočnými problémami justície – nedostatkom finančných prostriedkov na súdoch, situáciou na Krajskom súde v Trenčíne a podobne," dodala kancelária.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu