Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

SDKÚ chce od vlády predlženie podpory v nezamestnanosti

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Opozičná SDKÚ-DS vyzýva vládu, aby okamžite začala konať a predĺžila obdobie poberania podpory v nezamestnanosti zo súčasných šesť mesiacov.

Keďže vláda podľa podpredsedníčky strany Ivety Radičovej uvažuje nad predĺžením tejto doby na osem mesiacov, pripravila SDKÚ-DS návrh zákona, ktorým by sa mala predĺžiť doba poberania podpory v nezamestnanosti práve na osem mesiacov s tým, že sa zároveň zmäkčia podmienky poberania podpory. "Vláda môže konať rýchlejšie ako my," odôvodnil v utorok na tlačovej besede výzvu pre vládu exminister financií Ivan Mikloš.

SDKÚ-DS navrhuje toto opatrenie aj preto, že od začiatku budúceho roka môže do sociálnej siete padnúť zhruba 100 tis. občanov, ktorým skončí obdobie poberania podpory v nezamestnanosti. "Čím väčší počet občanov prežíva na dávkach v hmotnej núdzi, tým väčší rozsah čiernej práce budeme mať," konštatuje Iveta Radičová.

Miera evidovanej nezamestnanosti sa na Slovensku ku koncu augusta tohto roka medzimesačne znížila o 0,02 percentuálneho bodu na 12,05 %. Ide však o najvyššiu mieru nezamestnanosti od marca 2005. Sociálna poisťovňa zároveň v auguste vyplatila na Slovensku dávku v nezamestnanosti vyše 63,5 tis. osobám. Ide o najvyšší mesačný počet od roku 2004.

Podmienky nároku na dávku by sa mali počas budúceho roka dočasne zmierniť. Na túto dávku by mal mať nárok každý občan, ktorý sa ocitne v evidencii nezamestnaných a v posledných troch rokoch platil minimálne dva roky poistenie v nezamestnanosti. V súčasnosti má na dávku v nezamestnanosti nárok občan, ktorý v posledných štyroch rokoch platil aspoň tri roky poistenie v nezamestnanosti.

Rezort práce sa zároveň s odborármi koncom septembra dohodol na tom, že by sa obdobie poskytovania dávky v nezamestnanosti predĺžilo pre všetkých poistencov zo súčasných šesť mesiacov na osem mesiacov. V budúcom roku by si to vyžiadalo 118 mil. eur. Opozícia to spochybňuje, keďže vláda podľa nej v rozpočte nevyčlenila na predĺženie podpory v nezamestnanosti prostriedky.

Poslanec Ivan Mikloš z SDKÚ-DS v septembri v parlamente navrhol v rámci novely o sociálnom poistení, aby nezamestnaní poberali dávku v nezamestnanosti celých 12 mesiacov, a nie ako doteraz pol roka. Poslanci však jeho návrh odmietli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu