Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Obuvnícka firma na východe prepustí 550 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BARDEJOV - Obuvnícka firma Jas Export z Bardejova plánuje prepustiť pre nedostatok objednávok 550 ľudí. O prácu by malo prísť 300 ľudí v závode v Bardejove, 250 v prevádzke v Snine. Dnes to potvrdila hovorkyňa bardejovského úradu práce Marcela Čechová. Na východnom Slovensku tiež príde o prácu podľa televízie Markíza takmer 200 ľudí z dvoch textilných firiem.

"Spoločnosť Jas Export doručila informáciu o plánovanom prepúšťaní začiatkom týždňa, náš úrad hľadá možnosti zamestnania týchto ľudí," uviedla Čechová. Konečný počet prepustených ľudí podľa Čechovej môže byť nižší, spoločnosť Jas Export totiž ešte rokuje s bankami a odberateľmi, aby počet prepustených ľudí znížila.

V okrese Bardejov bola podľa Čechovej koncom augusta nezamestnanosť na úrovni 20,35 percenta. Ak sa spoločnosti situáciu nepodarí zvrátiť, ľudia z bardejovskej firmy prídu o prácu už budúci mesiac.

Prepúšťať by mali aj dve textilné spoločnosti. Firma Ross v Kráľovskom Chlmci by mala do konca roka prepustiť 127 ľudí, v odevníckej spoločnosti Odeta Michalovce je zas vo výpovednej lehote 70 ľudí.

Obuvnícke a textilné firmy v Európe čelia dovozom lacných výrobkov z Ázie. Asi 470 ľudí do konca roka prepustí napríklad aj spoločnosť Geox Technic Development, ktorá vyrábala v Prievidzi obuv.

Miera nezamestnanosti na Slovensku v auguste mierne klesla na 12,05 percenta z júlových 12,07 percenta. Nezamestnanosť v krajine v tomto roku pre svetovú ekonomickú krízu stúpala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu