Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mikloš: Vláda plytvá a rozkráda ako nikdy

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica zadlžuje krajinu bezprecedentným plytvaním a rozkrádaním verejných zdrojov a tým, že napriek výrazne zníženým príjmom v dôsledku krízy neprijala žiadne opatrenia na zníženie výdavkov. Konštatoval to na štvrtkovej tlačovej konferencii podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš.

Ako dodal, nezodpovedná politika vlády Roberta Fica výrazne prispela k rastu zadlženia v roku 2009 o 140 miliárd korún (4,647 mld. eur). Celkový dlh Slovenska tak podľa Mikloša na konci tohto roka dosiahne zhruba 700 mld. Sk (23,236 mld. eur).

Takéto mimoriadne prudké zadlžovanie bez riešenia systémových problémov Slovensko podľa Mikloša ešte nikdy nezažilo. SDKÚ-DS sa na túto skutočnosť snaží upozorniť aj spustením stránky www.zadlzili.sk. Podľa Mikloša chcú takto názorne ukázať, akou rýchlosťou zadlžuje súčasná vláda obyvateľov Slovenska. "Za každú jednu sekundu sa dlh SR zvyšuje v tomto roku o 4 439 Sk (147,3 eura - pozn. redakcie)," dodal Mikloš.

Podľa ministerstva financií však verejný dlh na Slovensku stále patrí medzi najnižšie v Európe a navyše sa bude v ďalších rokoch konsolidovať zároveň s avizovanou konsolidáciou verejných financií. "Verejný dlh Slovenska v porovnaní s krajinami Európskej únie patrí medzi najnižšie. Postupne so znižujúcim sa deficitom rozpočtu verejnej správy bude dochádzať aj k poklesu verejného dlhu," uviedol hovorca rezortu Miroslav Šmál.

Takýto výrazný nárast zadlžovania je podľa ekonomického experta SDKÚ-DS Eugena Jurzycu zároveň aj negatívnym signálom pre podnikateľov, že rastie riziko zvyšovania daní. "Už samotný takýto signál poškodzuje podnikateľské prostredie na Slovensku," dodal Jurzyca.

Podľa rezortu financií však podobne ako samotný verejný dlh aj daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku patrí v rámci únie medzi najnižšie, ministerstvo napriek tomu zatiaľ dane zvyšovať neplánuje. "Ministerstvo financií v súčasnosti neuvažuje o zvýšení daňového zaťaženia," reagoval Šmál.





Mikloš: Fico zadlžuje Slovensko 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu