Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Sociálny štát bol v SR podľa Radičovej už pred Ficom

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Sociálny štát bol na Slovensku podľa vedúcej Tímu SDKÚ-DS pre dôstojný život Ivety Radičovej vytvorený pri vstupe Slovenska do Európskej únie, teda pred nástupom Roberta Fica do premiérskeho kresla.

"Sociálny štát funguje naďalej s vážnymi zmenami do mínusových hodnôt. Menej sa venuje zdravotne postihnutým, chudobe a starostlivosti o ohrozené deti," uviedla na tlačovej besede. Súčasná vláda podľa nej pridala financie na podporu rodiny, avšak ide o relatívne menšiu sumu ako tomu bolo v roku 2005 a 2006.

Exministerka práce a sociálnych vecí poukázala na aktivačné práce pre dlhodobo nezamestnaných, ktoré sa zaviedli počas minulej vlády a súčasná vláda ich utlmila. "Vďaka aktivačným prácam sa darilo štvrť miliónu ľudí možno trošku zdvihnúť sebavedomie," upozornila. O tomto opatrení sa však podľa nej vtedy veľmi nerozprávalo.

"Asi nevieme byť dobrí predavači dobrých riešení na rozdiel od tých, ktorí sú skôr dobrí predavači dažďa," reagovala na otázku, prečo je bývalá vláda vnímaná ako asociálna. Podľa člena straníckeho tímu pre dôstojný život Viliama Novotného je v oblasti zdravotníctva potrebné finančne ochrániť ľudí pred vysokými platbami. Maximálnu platbu jedného občana v zdravotníctve by obmedzil na 120 eur ročne.

Cieľom tejto vlády je podľa neho "všadeprítomný biznis so zdravím, a nie zlepšovanie zdravotného stavu ľudí." Opozičná SDKÚ-DS podľa neho pracuje na zadefinovaní presného podielu úhrady zdravotných a sociálnych fondov za poskytovanie zdravotno-sociálnej starostlivosti. Členka tímu Helena Woleková upozornila na oblasť sociálnych služieb, kde je podľa nej nevyhnutné zaviesť slobodný výber poskytovateľa sociálnej služby.

Ďalšia členka tímu Klára Orgovánová upriamila pozornosť na chudobu Rómov. Tí podľa nej potrebujú cielené programy, ktoré sa majú zavádzať v spolupráci so starostami, pričom na tento účel treba využívať štrukturálne fondy Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu