Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanec Novotný obvinil Rašiho z podvodu

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Z podvodu obvinil ministra zdravotníctva Richarda Rašiho na tlačovej besede v Košiciach poslanec NR SR Viliam Novotný. "Rušenie lôžkovej časti Leteckej vojenskej nemocnice bol podvod na Košičanoch, ktorý spáchal Košičan minister zdravotníctva Raši za výraznej asistencie ďalších Košičanov predsedu NR SR Pavla Pašku a župana Zdenka Trebuľu," vyhlásil v piatok Novotný.

Za uletený označil plán ministra Rašiho, "ktorý tu najprv chcel umiestniť celú košickú detskú fakultnú nemocnicu a súčasnosti tam chce presťahovať lôžkové časti pre liečbu geriatrických a chronicky chorých ľudí a doliečovacie oddelenie z košickej Fakultnej nemocnice L. Pasteura". Ako uviedol Novotný, uvádza sa to v správe, ktorú si od ministra Rašiho vyžiadal zdravotnícky výbor NR SR.

"Pritom sa znova nič nehovorí o tom, koľko bude stáť sťahovanie časti lôžkových oddelení do vojenskej nemocnice. Nevravím, že vo vojenskej nemocnici nemôžu byť detské, či geriatrické a chronické lôžka, veď aj na Lomničáku sa dajú vybudovať skleníky a pestovať banány, všetko je „len“ otázka peňazí," povedal Novotný. Ako uviedol Novotný, od zámeru presťahovať detskú nemocnicu do priestorov vojenskej nemocnice, ktorá sa mala rekonštruovať pre jej potreby za vyše 28 mil. eur, sa upustilo práve z ekonomických dôvodov.

Vyslovil obavu, že aj v prípade sťahovania geriatrických, chronických a doliečovacích lôžok fakultnej nemocnice štúdia preukáže, že to bude veľmi drahé. Správa nehovorí o tom, ako bude využitý moderný chirurgický pavilón, do ktorého sa investovalo v posledných rokoch vyše 110 mil. korún. "A zrazu objekty budú pre ministerstvo zdravotníctva nepotrebné a prebytočné a potichu budú posunuté nejakým spriazneným developerom. Budem striehnuť deň čo deň, čo sa deje okolo vojenskej nemocnice a urobím všetko, aby sa nestalo že je areál skončí v rukách developerov," vyhlásil Novotný.

Ako v piatok uviedol minister zdravotníctva Richard Raši, zo strany poslanca Novotného zrejme ide o kombináciu predvolebnej kampane a stratu pamäti, ktorá je však v jeho veku zarážajúca. "Pán Novotný zrejme už zabudol na guľový blesk, ktorý vyhnal detskú fakultnú nemocnicu z jej priestorov z jedného dňa na druhý. My ešte stále odstraňujeme jeho následky," povedal Raši. Jednoznačne vylúčil, že by priestory Leteckej vojenskej nemocnice mohli slúžiť na iné ako zdravotnícke účely. Zdôraznil, že s nápadom presťahovať chronické, geriatrické lôžka a doliečovacie oddelenie do Leteckej vojenskej nemocnice prišla košická fakultná nemocnica a podľa jeho názoru si to vyžiada len minimálne náklady, keďže nemocnica slúžila aj predtým dospelým pacientom.

Letecká vojenská nemocnica, a.s. Košice vznikla transformáciou príspevkovej organizácie Letecká vojenská nemocnica Košice. Do obchodného registra bola zapísaná 1. januára 2006 a jej jediným akcionárom bolo Ministerstvo obrany SR. Poskytovala zdravotnú starostlivosť najmä príslušníkom ozbrojených síl, žiakom vojenských škôl, občianskym zamestnancom rezortu obrany, najmä však civilnému obyvateľstvu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu