Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

SDKÚ-DS a KDH podajú návrh na odvolanie Petríkovej

Ministerka spravodlivosti Viera Petríková
Ministerka spravodlivosti Viera Petríková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dve opozičné strany SDKÚ-DS a KDH podajú v parlamente návrh na odvolanie ministerky spravodlivosti Viery Petríkovej (nominantka ĽS-HZDS). Dôvodom je stav justície, povedali dnes novinárom predsedovia oboch strán.

Viacerí sudcovia čelia postihom údajne za svoje kritické názory. Ministerstvo kritiku už skôr odmietlo. Na to, aby opozícia odvolala člena vlády, v snemovni nemá dosť hlasov.

Viac ako 100 z približne 1200 sudcov podpísalo nedávno vyhlásenie, v ktorom kritizujú stav súdnictva. Sudcovia podľa neho pracujú v strachu a neslobode. Vyhlásenie zverejnili po tom, čo sa proti viacerým ich kolegom rozbehli po nástupe bývalého ministra spravodlivosti Štefana Harabina na čelo Najvyššieho súdu disciplinárne konania.

Výkon funkcie má v súčasnosti pozastavený napríklad sudca Peter Paluda, ktorý sa podpísal pod otvorený list proti Harabinovi a podal na neho trestné oznámenie. Sankcie hrozili aj sudkyni banskobystrického súdu Jane Dubovcovej, ktorá verejne kritizovala justíciu. Napokon však konanie proti nej bolo zastavené. Dubovcovej sa zastala aj medzinárodná organizácia Transparency International, ktorá poslala otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD). Postihu čelí aj sudkyňa Darina Kuchtová za to, že svedčila v súdnom spore proti inému sudcovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu