Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Baníci v Handlovej majú dovolenku

Areál Bane Handlová
Areál Bane Handlová (Zdroj: SITA)

HANDLOVÁ - Ťažba v Handlovskej bani je pozastavená. Časť z 500 baníkov čerpá dovolenku. Do rannej zmeny nastúpilo 87 baníkov a 17 záchranárov, ktorí zabezpečujú rekonštrukčné a údržbárske práce. Mali by pod zemou uhasiť požiar, znížiť teplotu a vytvoriť prostredie s dýchateľným ovzduším, aby mohli do podzemia vstúpiť vyšetrovatelia.

Podľa odhadov by mali tieto práce trvať 2 až 3 mesiace. Záchranárom sa zatiaľ priblížili iba 15 metrov od miesta výbuchu. Práce komplikuje vysoká teplota, ktorá v noci bola až 60 stupňov Celzia. "Z dôvodu ich bezpečnosti museli miesto opustiť," povedala hovorkyňa podniku Hornonitrianske bane Prievidza Adriana Siváková.

Banskí záchranári už našli všetkých 20 obetí pondelkového výbuchu v handlovskej bani. 14 z nich sa im podarilo vyniesť na povrch, 6 ostáva ešte pod zemou. Telá mŕtvych baníkov poputujú na pitvu a analýzu DNA. V bani nastal výbuch v pondelok ráno. Predtým tam vznikol požiar, ktorý prišli likvidovať záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice.

Explóziu neprežili dvadsiati ľudia, jedenásť banských záchranárov a deväť civilných baníkov. Tlaková vlna ľahko zranila ďalších deviatich baníkov, vzdialených od miesta nešťastia 150 až 200 metrov. Nešťastie sa stalo 330 metrov pod povrchom, v časti Východnej šachty, kde sa skončila ťažba 17. júna.

Prípad prešetruje polícia a Obvodný banský úrad v Prievidzi. Premiér Robert Fico poveril ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka, aby aj on vytvoril vyšetrovací tím za asistencie odborníkov zo zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu