Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Výbuch v bani budú vyšetrovať aj českí a poľskí experti

Baňa Handlová
Baňa Handlová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Banské nešťastie v Handlovej, pri ktorom zomrelo 20 ľudí, budú vyšetrovať experti zo Slovenska i Česka. Dnes to povedal hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara. Úrad zvažuje, že do komisie povolá aj odborníkov z Poľska, ktoré patrí k najväčším producentom čierneho a hnedého uhlia v Európe.

Pondelkovú tragédiu už okrem komisie ministerstva hospodárstva preveruje Obvodný banský úrad v Prievidzi a prievidzská polícia; vlastnú komisiu zostavia aj odborári. "Oslovili sme odborníkov z Fakulty BERG Technickej univerzity v Košiciach a Vysokej školy banskej - Technickej univerzity Ostrava," uviedol Zvara. Poznamenal, že po doručení podkladov budú podľa potreby prizvaní aj experti z Poľska. "V tejto chvíli je totiž ťažké povedať, akých expertov presne budeme potrebovať," dodal.

Komisia ministerstva hospodárstva začne podľa Zvaru pracovať až po ukončení záchranných prác, ktoré v handlovskej bani stále pokračujú. Záchranári doteraz nenašli všetky obete pondelkovej tragédie. O zriadenie komisie požiadal ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) už skôr predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Expertná komisia úradu vyšetrovala aj príčiny závalu v Novákoch v roku 2006, ktorý si vyžiadal štyri ľudské životy.

Na dodržiavanie bezpečnostných predpisov od vypuknutia požiaru až po tragický výbuch vrátane jeho príčin sa chcú pozrieť aj odborári, ktorí majú dvoch svojich zástupcov vo vyšetrovacej komisii banského úradu. "Budeme iniciovať komisiu nezávislých expertov, ktorí majú skúsenosti s výbušným prostredím, aby udalosť preverili," informoval viceprezident konfederácie odborových zväzov Vladimír Mojš.

Odborárska komisia skúmala aj novácke nešťastie spred troch rokov, výsledkom niekoľkomesačného vyšetrovania bolo zistenie niekoľkých porušení bezpečnostných predpisov. Zvara nespresnil, kedy by mohli byť známe výsledky práce komisie ministerstva hospodárstva. Odborári a banský úrad však odhadli, že ich vyšetrovanie potrvá niekoľko mesiacov. O tom, či boli predpisy porušené aj v Handlovej, Mojš nechcel špekulovať.

"Predbežné informácie naznačujú, že čidlá v podzemí nevykazovali zvýšené hodnoty metánu," dodal. Viaceré médiá informovali, že baníci niekoľko dní pred tragédiou cítili pod zemou metán; viacerí vinili z nešťastia vedenie bane. Generálny riaditeľ Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Peter Čičmanec pred časom vyhlásil, že zodpovednosť vyvodí až po skončení vyšetrovania.

Banské nešťastie v Handlovej od pondelka vyšetruje Obvodný banský úrad v Prievidzi, ktorý na podnet premiéra prizval do tímu aj expertov z iných úradov. Úrad sa zaoberal aj závalom v Novákoch, podniku udelil pokutu 33.194 eur (milión Sk). Prípad preveruje aj polícia ako všeobecné ohrozenie, páchateľom hrozí štvor- až 10-ročné väzenie. Policajti ani po takmer troch rokoch neuzavreli vyšetrovanie nováckej tragédie, z všeobecného ohrozenia obvinili štyroch ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu