Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Slovensko smútilo po banskom nešťastí

Baňa Handlová Zobraziť galériu (5)
Baňa Handlová (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovensko včera od rána smútilo za 20 obeťami pondelkového banského nešťastia v Handlovej, ktoré sa zaradilo medzi najväčšie tragédie v modernej histórii krajiny. Záchranárom sa už podarilo pod zemou nájsť všetky obete.

Dvanásťhodinový štátny smútok trval do 20:00, počas dňa boli vlajky spustené na pol žrde, neprevádzkovali sa hazardné hry a svoj program upravili aj niektoré televízne a rozhlasové stanice. Väčšina denníkov vyšla s čiernymi titulnými stranami. Na obete podzemnej explózie spomínali aj ľudia v Handlovej. Po stovkách obyvateľov mesta, ktorí ešte v utorok večer zapálili sviečky pri pamätníku venovanému baníkom, mnohí aj včera prichádzali na toto miesto.

Zapálené sviečky pripomínali tragédiu aj na vrátnici podniku handlovskej bane. Nad vchodom visela čierna vlajka. Sústrasť príbuzným obetí vyjadrilo podľa ministerstva zahraničných vecí niekoľko desiatok štátov z celého sveta. Predstavitelia veľvyslanectiev jednotlivých krajín prichádzali počas dňa na ministerstvo vyjadriť zápisom do kondolenčnej knihy spoluúčasť s pozostalými i občanmi Slovenska.

Na povrch sa záchranárom podarilo doteraz vyniesť telesné pozostatky 14 obetí, na presune ďalších nájdených tiel pracujú. Podľa skorších informácií totožnosť obetí budú experti zisťovať podľa DNA testov. Mesto spolu s baňami zvažujú spoločnú rozlúčku s obeťami tragédie, závisieť však bude od želania ich rodinných príslušníkov.

"Rozhodujúce slovo majú príbuzní," zdôraznila hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová. Na nedeľu dopoludnia je naplánovaná zádušná omša za obete v handlovskom katolíckom kostole svätej Kataríny, ktorú bude slúžiť banskobystrický biskup Rudolf Baláž. Nešťastie sa stalo 330 metrov pod zemským povrchom.

Obeťami boli baníci a banskí záchranári, ktorí sa snažili uhasiť požiar. Príčinu explózie vyšetruje banský úrad v Prievidzi a polícia. Prípadom by sa mal zaoberať aj nezávislý tím odborníkov ministerstva hospodárstva, ktoré na spoluprácu zatiaľ oslovilo odborníkov zo Slovenska aj Česka. Vlastnú komisiu pripravujú aj odborári. Výbuch podľa vedenia bane pravdepodobne spôsobili plyny, ktoré sa nahromadili počas požiaru v podzemí.

Ťažba uhlia v bani Handlová je podľa skorších vyjadrení vedenia zastavená až do momentu, keď záchranári dostanú pod kontrolu miesto, kde došlo k výbuchu. Dve menšie hnedouhoľné bane Baňa Čáry na Záhorí a Baňa Dolina pri Veľkom Krtíši špeciálne bezpečnostné opatrenia po tragédii v Handlovej nezaviedli. Podľa zástupcov oboch spoločností je bezpečnosť ich zamestnancov postačujúca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu