Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Art Film Fest odpremiéruje nové domáce filmy

Nebo, peklo... zem
Nebo, peklo... zem

Na Slovensku neexistuje národná filmová prehliadka, ktorá by prezentovala domácu kinematografiu. Blížiaci sa 17. ročník Art Film Festu Trenčianske Teplice – Trenčín sa teda rozhodol prebrať túto úlohu na seba. Programovo sa zameria na slovenskú kinematografiu, ktorá je čoraz bohatšia a obľúbenejšia.

Sekcia zameraná na domácu tvorbu bola pod názvom Slovenská sezóna už súčasťou programu Artfilmu v rokoch 2003-2005. V posledných troch ročníkoch ale chýbala.

Na festivalovom plátne diváci uvidia v premiére dlho očakávaný celovečerný film režiséra Ivana Vojnára s pôvodným názvom Kvety sakury, ktorý sa do kín dostane ako Ženy môjho muža. Film zobrazuje osud mediálne úspešného manželského páru. Režisér sleduje ich život pred kamerami i za nimi so všetkým, čo k tomu patrí. S ich osudom sa spájajú úspechy a sklamania, nové nádeje aj dôsledky činov z minulosti. Do životov Very a Daniela Hodálovcov - manželského páru, ktorého vzťah je už niekoľko rokov v troskách, prichádza macedónske dievča, ktoré hľadá šťastie na Slovensku a začína u Very a Daniela nový život. Vera nachádza v Liane časť svojho ja, ktoré sa z nej dávno vytratilo a zanechalo horké prázdno. V hlavných úlohách sa objavia Zdena Studenková, Martin Stropnický, Táňa Pauhofová, Éva Bandor, Vladimír Dlouhý, Anna Polívková, Marija Dimishkova a Ľubomír Paulovič.

Z horúcich noviniek premietne Art Film Fest na prvej verejnej projekcii snímku mladého režiséra Jakuba Kronera Bratislavafilm. Zobrazuje jeden deň v meste z pohľadu štyroch ľudí: taxikára, ktorý má osobnú krízu, drogového dílera, ktorý žije v chudobnej hip-hopovej štvrti, mafiánskeho bossa a človeka, ktorý prichádza do Bratislavy, aby si našiel robotu. Ich osudy sa prelínajú a vyúsťujú do drámy. Hrajú Robert Roth, Zuzana Fialová, Ľuboš Kostelný, Anna šišková a Čistychov.

Premiéry sa dočká aj krátky hraný film režiséra Juraja Krasnohorského X = X + 1. Neznámy muž a žena si otvoria dvere a vojdú do vášho bytu. Správajú sa ako doma. Nevidia vás, nereagujú na vaše hrozby, dvere sa znovu otvárajú, prichádzajú stále nové a nové páry. V byte už začína byť tesno. Každý pár je prekvapený príchodom nového páru a reaguje po svojom, no vždy s rovnakým presvedčením – votrelci sú tí druhí. Ale je to váš byt, vy ste tu boli prví. Či nie?

Okrem noviniek sa vo festivalových kinách premietnu aj slovenské filmy, ktoré do našich kín dostali od januára 2009. Diváci sa teda môžu tešiť aj na Pokoj v duši režiséra Vlada Balka. Snímka je súčasným príbehom troch kamarátov od detstva. Všetci sa nachádzajú na križovatke svojich životov, a snažia si pomôcť navzájom. Hlavnou postavou je Tóno, ktorý prichádza z väzenia do rodnej dediny a snaží sa zaradiť do normálneho života. Lenže v dedinke pri Čiernom Balogu, to naozaj nie je jednoduché. V hlavných úlohách sa predstavia Attila Mokos, Roman Luknár, Jan Vondráček, Robert Wieckiewicz, Helena Krajčiová či Jaromír Hanzlík, ktorý si na tohtoročnom Art Film Feste preberie cenu Hercovu misia.

Úspech v našich kinách zaznamenala ja tragikomédia režiséra Miloslava Luthera Tango s komármi. Je príbehom dvoch predrevolučných emigrantov, ktorí po rokoch prichádzajú zo Španielska na Slovensko. Podnikateľ Karol sa potrebuje rozviesť, bojí sa však opustenej manželky Evy a jeho solventná snúbenica Lucia sa zase bojí, že by mohol zlyhať. Preto na neho nasadí neúspešného herca Ruda, aby na neho dozrel. Ich misia sa však postupne komplikuje. V tragikomédii si zahrali Roman Luknár, Ady Hajdu, Zuzana Fialová, Tereza Brodská, Diana Mórová či Tereza Nvotová.

Na Art Film Feste sa predstaví sa aj film režisérky Laury Sivákovej Nebo, peklo, ...zem v hlavnej úlohe so Zuzanou Kanócz, ktorý rozpráva príbeh mladej baletky, ktorej sa rúcajú vzťahy, aj pracovná kariéra. Jej priateľ ju podvedie, na to si zraní nohu, navyše jej rodina sa rozpadáva. Klára sa zamiluje do muža v strednom veku s dcérou, ktorej sa stane opatrovateľkou. Začína sa hra na lásku a zodpovednosť, hra na matku a milenku. Všetko vyzerá ideálne. Nájde Klára svoje šťastie?

Z dokumentárnych filmov uvidia diváci na Art Film Feste po prvý raz na plátne slovensko-francúzsko-španielsku koprodukčnú snímku režisérky Diany Fabiánovej Mesiac v nás. Témou dokumentu, ktorý mal premiéru na MDŽ na televíznej stanici Arte a zakúpili ho už viaceré európske televízie, je menštruácia. Táto tabuizovaná téma je spracovaná netradične, miestami humorne, ale napriek tomu edukačne a originálne, a to cez príbeh malého dievčaťa.

Nebude chýbať ani pozoruhodný dokumentárny film Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny, ktorý mapuje historické vojnové konflikty cez výpovede vojnových kuchárov. A pýta sa aj, či by nebolo vojen, ak by nebolo ani vojenských kuchárov.

Zo strednometrážnych dokumentov sa na Art Film Feste predstaví snímka Tomáča Hučka Kým sa skončí tento film. Je portrétom slovenského scenáristu a dramaturga Tibora Vichtu, ktorý od 50. rokov výrazne ovplyvnil podobu mnohých slovenských filmov a autorsky stál za výnimočnými dielami významných slovenských režisérov Petra Solana, Martina Hollého či Dušana Trančíka. Portrét ďalšieho významného slovenského umelca predstaví dokument Medzi 4 – 5,6 režiséra Vlada Balca. Vykresľuje Vincenta Rosinca, ktorý svoje kameramanské schopnosti preukázal napríklad v Havranej ceste Martina Hollého, Zvonoch pre bosých Stanislava Barabáša, v snímkach Kým sa skončí táto noc Petra Solana, Každý týždeň sedem dní a Drak sa vracia Eduarda Grečnera či v Koncerte pre pozostalých Dušana Trančíka.

Režisérka Zuzana Piussi predstaví dokumentárnu detektívku Koliba o osudoch slovenskej kinematografie. Cestou do kopca nad Bratislavou, kde kedysi sídlili ateliéry Slovenskej filmovej tvorby – Koliby, zjavuje fragmenty rozporuplných právd, absurdných poloprávd a utajovaných lží o rozpade a rozkradnutí „rodinného striebra“ – slovenského filmu. Je to prvý pokus o analytickejšie zmapovanie problému.

Art Film Fest uvedie aj krátky dokumentárny film Tajomstvo podzemia dobrodruha a filmára Pavla Barabáša, ktorý odkrýva kvapľový raj. Zaostrí na slovenské jaskyne, ktorých je u nás takmer 6000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu