Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Peter Nágel , programový riaditeľ Art Film Festu bol online!

je absolventom žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave. Založil prvé ponovembrové filmové periodikum na Slovensku Film Fan, kde v rokoch 1991 až 1995 pôsobil ako šéfredaktor. Vo vedúcich pozíciach pracoval neskôr aj v týždenníkoch Eurotelevízia a TV Komplet. Po krátkom pôsobení v Slovenskom filmovom ústave (1989-1990) inicioval v roku 1992 vznik prvého medzinárodného filmového festivalu v Slovenskej republike pod názvom MFF FORUM, ktorého bol dva roky riaditeľom a následne programovým riaditeľom až do roku 1997.

V roku 1999 sa stal spoluzakladateľom Medzinárodného filmového festivalu Bratislava, kde až do decembra 2008 zastával funkciu programového riaditeľa. Ako filmový profesionál sa zúčastňuje prestížnych filmových prehliadok a spolupracuje s viacerými slovenskými médiami. Bol členom medzinárodných porôt niekoľkých festivalov. Po úspešnom desaťročnom období pri bratislavskom filmovom festivale sa rozhodol viesť programový tím v Art Film Fest Trenčianske Teplice -Trenčín.

Rozhovor

13:46:55 - otázka od: Marta Bullová Dobrý deň,zmena riaditeľa a názvu filmového festivalu v Tr.Tepliciach+Trenčín priniesla pozitívne zmeny aj v skladbe sekcií filmov, čo je myslím, dobre pre divákov. Ale základná ídea : príležitosť pozrieť si výborné filmy spolu s osobnými stretnutiami divákov s vynikajúcimi hercami a tvorcami filmov-ostala a určite prinesie krásne nezabudnuteľné zážitky.Som zberateľkou autogramov. T.r. nebudem môcť zo zdrav.dôvodov už prísť do Tr.Teplíc, ako po iné roky a získať tak zo stretnutí s hosťami festivalu prekrásne dojmy aj autogramy známych osobností slov. a svetového filmu.Bolo by možné zabezpečiť do mojej krásnej zbierky podpisy 3držiteľov ocenenia Zlatá kamera a tiež prítomných hercov, napr.šarmantného J.Ironsa a iných? A samozrejme aj Váš autogram. Vopred veľmi pekne ďakujem a srdečne pozdravujem a želám Vám veľa úspechov v práci i súkromí. Ing.Marta Bullová THK 20, 974 01 Ban.Bystrica - Tých osobností na tohtoročnom Art Film Feste bude viacero, takže lovci autogramov si určite prídu na svoje. Pokúsim sa túto milú žiadosť delegovať na niektorého zodpovedného člena štábu, lebo pri mojich povinnostiach sa pokojne môže stať, že by som na to pozabudol. Snáď vás napokon potešíme.

13:49:48 - otázka od: aida dobry den, čo očakávate od tohtoročného festivalu? - Príjemnú letnú a nefalšovanú festivalovú atmosféru, čo najviac divákov a návštevníkov, aby si doniesli pokiaľ sa bude dať mnoho podnetných zážitkov, či už z festivalových filmov alebo aj z množstva sprievodných podujatí.

13:51:38 - otázka od: vlado zdravim, neuvazovali ste nikdy o zmene miesta konania Art Film Festu? - Toto je môj premiérový ročník Art Film Festu v tejto pozícii. Ale, ako iste viete, festival vznikol v roku 1993 v Trenčianskych Tepliciach, takže ťažko by sa uvažovalo o inom mieste. To by bol už iný festival.

13:56:09 - otázka od: juraj Co bude ceresnickou na torte na tohorocnom festivale? - Pre niekoho možno Wrestler, víťaz posledných Benátok, film, ktorým sa Mickey Rourke vrátil na herecký piedestál. Pre iného zasa najnovší film Pedra Amodóvara Rozorvané objatia, uvedený len pred pár týždňami v Cannes, pre ďalšieho to môže byť premiéra nového slovenského filmu Ženy môjho muža. Alebo trebárs Grófka, najnovšia filmová podoba legendárnej Báthoryčky. Ale verím, že ich bude ešte viac.

13:57:19 - otázka od: daniela dobry den prajem, ja vam len chcem podakovat za super filmovy festival, nech sa Vam aj nadalej takto dari. vsetko dobre. - Ďakujem aj za kolegov, rád tento milý postreh sprostredkujem.

14:01:37 - otázka od: ado Co si konkretne Vy nenechate ujst na tohtorocnom Art Film feste? Dakujem za odpoved. - Podstatnou povinnosťou programového riaditeľa je vidieť, pokiaľ sa dá, všetky filmy zaradené fo festivalového programu. Priznám sa, že mám trošku deficit v krátkych filmoch, ktorých moji kolegovia vybrali do medzinárodnej súťaže takmer päťdesiat. Určite si niektoré z n ich rád pozriem. A z filmov, ktoré som už videl, ale veľmi dávno, sa teším na kultový horor Stanleyho Kubricka The Shinning (Žiarenie), ktoré osobne na náš festival príde uviesť jeho producent Jan Harlan. Bude to vôbec prvá verejná kinoprojekcia tohto filmu na území Slovenska.

14:05:52 - otázka od: dadka Zdravim, budu tam zahranicni herci ? Ako vnimaju tento festival vo svete ? - Art Film Fest začal v roku 1995 tradíciu udeľovania čestnej ceny Actor´s Mission (Hercova misia). Do minulého roka si toto ocenenie prevzalo viac ako 40 laureátov. Boli medzi nimi také mená ako napríklad Jacqueline Bisset, Erland Josephson, Jean-Paul Belmondo, Alberto Sordi, Omar Sharif, Michele Placido, Isabelle Huppert a mnohí ďalší. Čo zrejme napovedá, že festival sa teší priazni známych osobností.

14:10:59 - otázka od: Irena Bergerová Počas mnohých festivalov ste iste videli množstvo filmov, ktoré mapovali život na zemeguli. V jednej z posledných reportáží z Cannes ste vytipovali filmy plné násilia, deštrukcie, krvi a depresie.Aj Vám sa zdá, že zlo v ľudskej spoločnosti má stále väčšiu silu...? - Žiaľ, áno. Nedá sa pred uniknúť. Titulky nasledovanejších médií denno-denne informujú nielen o stále nových nešťastiach, ale aj rôznych ľudských tragédiach a zločinoch. Umenie, teda aj filmové umenie, rôznymi spôsobmi reflektuje túto neradostnú skutočnosť. Akurát sa mi zdá, že v niektorých prípadoch forma akoby musela prevýšiť obsah za každú cenu. Každé ľudské nešťastie, vedomé či nevedomé, treba ilustrovať v čo najväčších detailoch a obrazoch.

14:16:14 - otázka od: martin Pekný den, chcel som sa opýtať prídu aj nejaky herci k filmu Ženy môjho muža a Bratislavafilm ak hej tak kto príde??? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Už sa neviem dočkať Art Film festu... - K premiére filmu Ženy môjho muža príde vcelku reprezentatívna delegácia. Pokiaľ mám správne informácie od nášho guest service, tak snímku by mali uviesť Martin Stropnický, Táňa Pauhofová, Ľubo Paulovič, producenti Erik a Sylvia Panákovci, i režisér Ivan Vojnár. Bratislavafilm nebude mať na festivale oficiálnu premiéru (tá je plánovaná, ak sa nemýlim, na 30. júla), bude to po dohode s producentom filmu a distributérom prvá špeciálna verejná projekcia. Účasť delegácie k filmu má na starosti distribútor filmu, takže sa nechajme prekvapiť.

14:22:04 - otázka od: timko Dobrý den, mám otázku ohladne toho či budu na artfilme aj nejaký slovenský herci, ak áno tak ktoooo??? Lebo na nich sa vždy teším najviac..diky - Slovenský film sa plnohodnotne vracia do programu Art Film Festu. Viac ako desať titulov bude uvedených v sekcii Slovenská sezóna. Uvedú sa tu jednak tituly, ktoré mali premiéru od januára tohto roku, ale aj celkom nové snímky, ako sú Ženy môjho muža, Bratislavafilm, Mesiac v nás, X = X + 1. Ku všetkým pozývame delegácie, ktoré filmy uvedú. Okrem toho pozývame na festival mnoho ďalších slovenských hercov a herečiek, takže určite bude možnosť stretnúť sa s viacerými známymi tvárami.

14:27:55 - otázka od: Lili Dobry den bude art film fest premietat new filmy? - Zaujímavý termín. Ak máte na mysli novinky, teda filmy na Slovensku ešte neuvádzané, tak vás azda poteším: v sekciách Medzinárodná súťaž hraných filmov, Súťaž krátkych filmov, Európsky kút, Okolo sveta, Láska a anarchia, Topic, Nočná prehliadka sú zaradené len premiérové filmy. Ale aj v ostatných, trzv. retro sekciách, sú zaradené tituly, ktoré sa v slovenských kinách nikdy verejne nehrali (napríklad kolekcia snímok Americký tanečný film 80. rokov).

14:42:40 - otázka od: nbkjgntfuhnihnty Ako si myslíte uspech tochto ročného ročnika - Myslieť si v tejto chvíli môžem čokoľvek. V každom prípade bude pre mňa a mojich kolegov povzbudením, ak zvolená programová koncepcia zaujme čo najviac ľudí, a prípadne nám dajú vedieť, čo by sme mohli ešte vylepšiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu