Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Progresívne Slovensko si volilo predsedu: Žiadne prekvapenie! Nezískal však všetky hlasy

Michal Šimečka Zobraziť galériu (6)
Michal Šimečka (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

KOŠICE - Za predsedu Progresívneho Slovenska (PS) snem hnutia v Košiciach v sobotu opätovne zvolil Michala Šimečku. Vo voľbách nemal protikandidáta. Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Šimečka ako prvý predseda PS obhájil mandát, delegáti ho do vedenia hnutia zvolili aj v máji 2022. Za dva roky vo funkcii sa Šimečkovi podarilo zvýšiť preferencie hnutia zo zhruba 8 % na súčasných 20 % a hnutie sa pod jeho vedením dostalo do parlamentu, kde má ako najsilnejšia opozičná strana 32 poslancov a poslankýň. 

"Vážim si dôveru, ktorú mi vyjadrili delegáti hnutia. Za posledné dva roky sme spolu dosiahli viacero úspechov, ale samé o sebe to nestačí. Ficova vláda ženie Slovensko do priepasti. Likvidujú našu spravodlivosť, ekonomiku, médiá aj prírodu. A my ich v tom musíme zastaviť. Poraziť Smer v parlamentných voľbách a udržať Slovensko v Európe. Nikto iný to za nás nespraví. Toto je hlavná úloha pred PS - vyhrať voľby, zostaviť vládu a vrátiť Slovensku nádej na budúcnosť. Tejto úlohe chcem venovať celú svoju energiu a každý deň na poste predsedu PS," uviedol Šimečka.

Progresívne Slovensko si volilo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Predstavil viaceré kroky

Šimečka predstavil v Košiciach aj viacero konkrétnych krokov, ktorými chce túto úlohu naplniť. Sú medzi nimi víťazstvo v júnových eurovoľbách, ale aj zásadne posilnená prítomnosť PS v regiónoch Slovenska. "Chcem, aby sme zapustili korene v každom kraji, v každom okrese. Budeme oveľa viac cestovať po Slovensku, otvoríme ďalšie regionálne kancelárie, budete nás pravidelne vidieť a my vás budeme pozorne počúvať," zdôraznil šéf progresívcov.

Ako ďalšie kroky Šimečka vyzdvihol posilnenie Progresívneho Slovenska o výrazné regionálne osobnosti, úspešných komunálnych politikov a odborníkov. Spolu s Ľudovítom Ódorom chce dohliadať na tvorbu nového ekonomického a sociálneho programu hnutia. Dôraz kladie aj na empatickejšiu komunikáciu so širším okruhom voličov, ktorých chce osloviť.

Podpredsedníčka PS a poslankyňa NR SR Irena Bihariová a poslankyňa NR SR, členka predsedníctva PS Zora Jaurová počas hlasovania na  snene hnutia Progresívne Slovensko (PS) v Tabačke Kulturfabrik v Košiciach.
Zobraziť galériu (6)
Podpredsedníčka PS a poslankyňa NR SR Irena Bihariová a poslankyňa NR SR, členka predsedníctva PS Zora Jaurová počas hlasovania na snene hnutia Progresívne Slovensko (PS) v Tabačke Kulturfabrik v Košiciach.  (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

"Nebojme sa počúvať, ako nás vnímajú naši kritici. Hľadajme cesty, ako osloviť ľudí, ktorí by nás aj chceli voliť, ale cítia obavy alebo nechuť. Hovorím o voličoch, ktorí - rovnako ako my - chcú európske, moderné Slovensko, ale možno používajú iný jazyk, trápia ich aj iné ťažkosti, alebo s nami nesúhlasia úplne vo všetkom. Načúvajme im, s pokorou a s rešpektom. Aby cítili náš úprimný záujem, a aby videli, čo PS ponúka priamo im. Len takto naplníme zmysel existencie Progresívneho Slovenska - postaviť Slovensko na nohy a pohnúť ho vpred," povedal Šimečka.

Noví podpredsedovia strany

 

Novými podpredsedami PS sú Ivan Štefunko, Michal Truban a Tomáš Valášek, podpredsedníčkami Simona Petrík a Zora Jaurová. Hnutie si ich dnes zvolilo na svojom sneme v Košiciach. Noví podpredsedovia a podpredsedníčky majú dôveru nielen moju, ale aj celej strany, práve preto, že sú to kvalitní odborníci a odborníčky na svojich miestach. Dlho a vytrvalo obhajujú hodnoty hnutia. Nevyhovárajú sa, a vždy sa na nich dá spoľahnúť. Som vďačný za to, že s týmto silným tímom ideme bojovať o európsku a demokratickú budúcnosť Slovenska,” vyhlásil Šimečka.

Ivan Štefunko sa v Progresívnom Slovensku venuje otázkam hospodárstva, energetike a pôdohospodárstvu.Už sme dokázali, že nie sme začiatočníci a máme hodnoty, ktorým veríme. Tento idealizmus je našou hnacou silou. Dotiahli sme to ďaleko, ale veľa toho máme ešte pred sebou. Osobne sa teším práve na posilňovanie PS v regiónoch,” uviedol Štefunko. 

Progresívne Slovensko si volilo
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

Simona Petrík sa v hnutí venuje sociálnym témam a rodinnej politike. Ľuďom musíme ukazovať, že Fico naozaj nie je alternatíva. Za jeho vládnutia sa im nebude žiť lepšie. Progresívne Slovensko pozná problémy ľudí, venuje sa im. A vie, ako ich riešiť. Aj blížiace sa komunálne voľby sú skvelá príležitosť to ukázať,” uviedla Petrík.

Michal Truban je odborníkom PS na podnikateľské prostredie a digitalizáciu. Stojí pred nami obrovská výzva. Musíme regionálne posilniť, nielen do miest chodiť, ale vytvoriť v nich štruktúry, nájsť tam talenty, doslova zapustit' korene. Ľudí po celom Slovensku musíme presvedčiť, že PS je pokojná, odborná sila, ktorá dokáže vládnuť a posúvať krajinu vpred,” zdôraznil Truban.

Podpredsedníčkou sa stala tiež odborníčka hnutia na kultúru a verejnoprávne médiá Zora Jaurová. Vyzdvihla, že Progresívne Slovensko naďalej stojí za svojimi hodnotami a dokazuje to aj svojou prácou v parlamente. Som presvedčená, že PS môže zohrať kľúčovú rolu v slovenskej politike a zvrátiť jeho smerovanie preč od Európskej únie. Dokážeme udržať Slovensko na strane demokracie,” dodala Jaurová.

Tomáš Valášek je odborníkom hnutia na zahraničnú, európsku a obrannú politiku.Hnevá ma, že babráci vo vláde nás chcú pripraviť o našu európsku budúcnosť. Fico nás vyháňa preč zo skupiny prosperujúcich západných krajín. Je to ale silná motivácia pre mňa aj PS, aby sme ho ako lídri opozíce zastavili. Urobíme všetko preto, aby sme európsku budúcnosť Slovenska ochránili pre nás aj naše deti,” uzavrel Valášek.

archívne video 

Strana Progresívne Slovensko avizuje ďalší veľký protest, hlavne kvôli situácii v RTVS (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Viac o téme: SnemProgresívne SlovenskoMichal Šimečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu