Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Harabin tvrdí, že si megaodmeny zaslúžil

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Minister spravodlivosti Štefan Harabin tvrdí, že si zaslúžil najvyššie odmeny v histórii Najvyššieho súdu SR, ktoré si udelil ako jeho predseda v rokoch 2001 a 2002.

Informáciu o odmenách zverejnil Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť. Z grafu vyplýva, že Harabin si k ročnému platu cca 400-tisíc korún dal v roku 2001 rovnaké odmeny, o rok neskôr si ich ešte zvýšil na vyše 600-tisíc korún a s vyšším platom zarobil okolo milión 100-tisíc korún. „Všetko bolo v súlade so zákonom,“ vyhlásil dnes Harabin. „Čo je v súlade so zákonom, tak, samozrejme, že má svoju motiváciu v zásluhovosti,“ dodal.

Harabin uviedol, že jeho odmeny ako predsedu NS SR preverovala polícia, vláda aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). „Táto téma bola už predmetom šetrenia polície a bola vyriešená tak, že som postupoval prísne a striktne v súlade so zákonom... Táto téma bola už dávno vyriešená políciou, že som postupoval v súlade so zákonom.... Táto téma už dávno bola vyriešená cestou NKÚ, cestou Úradu vlády SR, cestou ministerstva financií, cestou polície, že Harabin je vzor v dodržiavaní zákonov,“ opakoval minister na otázku, či takéto odmeny boli etické aj vzhľadom na jeho námietky voči vyšším platom špeciálnych sudcov.

Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť – Slovak Governance Institute (SGI) uviedol, že Harabinove odmeny za roky 2001 a 2002 desaťnásobne prekročili výšku, akú vtedy schválil predsedovi Najvyššieho súdu SR parlament. Harabin pri ich udelení využil vákuum pri zmene zákona, keď právomoc určiť odmeny NS prechádzala z Národnej rady (NR) SR na novú inštitúciu – Súdnu radu. Harabin blokoval voľbu jej predsedu a tým aj funkčnosť rady a tak si o.i. mohol dať odmeny sám, uviedol SGI. "V tom čase mu nerovnosť medzi sudcami neprekážala, dokonca ju sám vytváral," dodáva na adresu Harabina SGI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu