Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Harabin na ŠS nereagoval, odcestoval do Bulharska

Štefan Harabin
Štefan Harabin

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Štefan Harabin dnes nebude reagovať na plány premiéra a zástupcov opozície na zachovanie Špeciálneho súdu, ktorý v stredu Ústavný súd SR označil za protiústavný. "Minister je v súčasnosti na pracovnej ceste, vyjadrí sa po návrate na Slovensko," napísal v stanovisku Harabinov hovorca Michal Jurči.

Zatiaľ nevedel povedať, akou formou bude minister reagovať. Nepotvrdil, či to bude na tlačovej besede. "Rozhodneme o tom v pondelok, keď si ráno sadneme. V pondelok poskytneme odpovede," dodal. Harabin odcestoval do Bulharska, vráti sa v pondelok. Minister tam podľa hovorcu bude rokovať s rezortnou partnerkou Miglenou Tačevovou. "Ide o oficiálne stretnutie," uviedol Jurči.

Na to, aby Špeciálny súd mohol fungovať naďalej, zrejme vláda predloží novelu ústavy alebo návrh osobitného ústavného zákona. Na mimoriadnej tlačovej besede to dnes vyhlásil premiér Robert Fico. Ďalšie pôsobenie Špeciálneho súdu musí byť podľa neho v súlade s verdiktom Ústavného súdu SR, ktorý ho označil za protiústavný.

Podľa premiéra existuje možnosť novelizovať ústavu tak, aby Špeciálny súd bol zaradený do sústavy súdov ako mimoriadny súd. Druhou možnosťou je prijať nový ústavný zákon o zriadení Špeciálneho súdu. Tieto legislatívne zmeny by podľa Fica vláda predložila v skrátenom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu