Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Mesto zatiaľ zmluvu o PKO s majiteľom pozemkov nezruší

PKO
PKO (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hlavné mesto zmluvu o spolupráci so spoločnosťou Henbury Development, ktorá je vlastníkom pozemkov pod Parkom kultúry a oddychu (PKO) v Bratislave, zatiaľ nevypovie a ani nezruší búracie povolenie na PKO.

Dohodu mal vypovedať primátor mesta Andrej Ďurkovský (KDH), ktorého k tomu už skôr zaviazali mestskí poslanci. Tým dnes primátor predložil na zastupiteľstve právnu analýzu, z ktorej vyplýva, že zmluvu o spolupráci nie je možné vypovedať. Podľa advokátskej kancelárie, ktorá analýzu pripravila, nie je možné ani zrušiť búracie povolenie, keďže bolo vydané v súlade so zákonom. Navyše je údajne možné budovu PKO legálne zbúrať. "A to môže vykonať nielen vlastník, ale na základe záväzkového právneho vzťahu aj akákoľvek tretia osoba," uviedla v stanovisku advokátska kancelária.

Mesto, ktoré predalo pozemky pod PKO pred štyrmi rokmi, ich chce odkúpiť od investora naspäť. O PKO budú poslanci diskutovať na ďalšom rokovaní začiatkom júla. V prípade, že mesto pozemky späť nezíska, chce hľadať ďalšie priestory na konanie kultúrnych podujatí a koncertov.

Niektorí poslanci dnes Ďurkovského za jeho postup kritizovali. Podľa nich nesplnil ich uznesenie a zmluvu nevypovedal, hoci ho k tomu poslanci zaviazali. "Bez ohľadu na právny názor magistrát mal (...) podľa uznesenia tohto zastupiteľstva odoslať požadované dokumenty. Bolo by na príslušných partneroch, aby posudzovali právnu situáciu," povedal poslanec Ján Budaj z Demokratickej únie.

PKO začala v polovici apríla neohlásene búrať Henbury Development, keďže podľa zmluvy mala stavby na svojich pozemkoch odstrániť. Budovy vlastní mesto. Asanáciu neskôr investor, ktorý má údajne blízko k finančnej skupine J&T, zastavil pod podmienkou predĺženia búracieho povolenia. To bolo napokon predĺžené do konca roku 2011. Za zachovanie PKO sa v petícii podpísalo zhruba 6000 ľudí. Občianski aktivisti pre búranie Parku kultúry a oddychu podali minulý mesiac trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu