Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Primátor pri PKO vážne pochybil, tvrdia poslanci SDKÚ

Andrej Ďurkovský
Andrej Ďurkovský

BRATISLAVA - Poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva za SDKÚ-DS žiadajú preukázať legitimitu primátora Andreja Ďurkovského ako aj ďalších kompetentných zástupcov mesta v súvislosti s kauzou Parku kultúry a oddychu (PKO).

Týka sa to najmä právnych krokov pri podpise kúpnej zmluvy na pozemky pod budovou PKO, zmluvy o spolupráci s kupujúcim, teda investorskou spoločnosťou Henbury Development, s.r.o., ako aj pri podaní návrhov na odstránenie stavieb PKO.

Zároveň žiadajú informáciu o rokovaniach o odkúpení pozemkov a výsledku dvojstranného rokovania. Primátor totiž v utorok na túto tému rokoval s investorom, výsledky stretnutia nie sú doteraz známe. Spoločnosť totiž plánovanú tlačovú besedu zrušila, vedenie mesta stanovisko nechcelo pred dnešným zasadnutím zastupiteľstva dať. Primátor totiž po tlaku občianskych aktivistov zmenil názor a povedal, že mesto chce pozemky odkúpiť späť, ale za prijateľnú sumu. Cenu 24,7 mil. €, ktorú navrhol investor, mesto nechce akceptovať. Poslanci taktiež žiadajú poskytnúť kópie návrhov na odstránenie stavieb PKO. Na zverejnenie všetkých dokumentov a zmlúv v súvislosti s PKO požiadali primátora občianski aktivisti už pred niekoľkými dňami.

Podľa poslancov za SDKÚ-DS zo súčasnej situácie a doteraz predložených listín vyplýva, že primátor vážne pochybil. Argumentujú tým, že stavby ako majetok mesta v rozpore so zákonom a štatútom mesta nechránil pred ich poškodením a zničením. "Práve naopak, primátor urobil právne úkony, ktorých jednoznačným účelom bolo odstránenie stavieb PKO," uvádza sa vo výzve. Sú presvedčení, že týmto konaním sa "fakticky" vzdal práva mesta užívať svoj majetok. Zároveň zdôrazňujú, že tak primátor urobil bez vedomia a súhlasu mestského parlamentu. Primátora preto dôrazne žiadajú, aby zabránil hroziacim škodám na mestskom majetku a urobil všetky právne kroky na zrušenie zmluvy o spolupráci s investorom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu