Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Poslanci chcú zrušenie búracieho povolenia pre PKO

Búranie PKO
Búranie PKO

BRATISLAVA - Bratislavskí mestskí poslanci dnes zaviazali primátora Andreja Ďurkovského, aby okamžite požiadal stavebný úrad v Starom Meste o zrušenie búracieho povolenia pre PKO. Rozhodli o tom na dnešnom rokovaní zastupiteľstva po takmer troch hodinách a prestávke, ktorú si vyžiadali poslanecké kluby.

Návrh podporilo 44 poslancov zo 66 prítomných, traja boli proti a 19 sa hlasovania zdržali. Búracie povolenie predĺžil pred niekoľkými dňami staromestský stavebný úrad po tom, čo investor začal búrať PKO. Keďže predchádzajúce búracie povolenie platilo do 19. apríla, ako jednu z podmienok ukončenia búracích prác investor požadoval predĺženie búracieho povolenia. Poslanci zároveň primátora poverili, aby urobil všetky potrebné kroky k vypovedaniu zmluvy o spolupráci medzi mestom a spoločnosťou Henbury Development, s.r.o. z júna 2006.

Dôvodom tohto rozhodnutia je porušenie ustanovení zmluvy o súčinnosti oboch zmluvných strán a neohlásené začatie búracích prác. Poslanec a zároveň starosta Starého Mesta Andrej Petrek (OK) poslanecké plénum ubezpečil, že stavebný úrad vykoná všetky kroky smerujúce k zrušeniu búracieho povolenia bezodkladne a o začiatku konania oboznámi všetkých účastníkov, teda aj investora. Zároveň zdôraznil, že by mali požiadať súd o vydanie predbežného opatrenia, aby stavebník nemohol PKO zbúrať. Agentúre SITA sa s predstaviteľmi spoločnosti Henbury Development zatiaľ nepodarilo skontaktovať.

Počas rozpravy odzneli z radov poslancov mnohé kritické hlasy na investora. "Investor pristupuje arogantne, zasahuje do budovy mesta. Nemali by sme sa nechať zastrašiť, ale postupovať maximálne tvrdo. Keď bude mesto dôsledné v tlaku a nebude mu vychádzať v ústrety, investor ponúkne racionálny kompromis," myslí si poslanec Branislav Zahradník (OK). Podľa Antona Beleša (DSS) slúži kauza PKO na znemožňovanie ľudí a vytĺkanie politického kapitálu, "však sa blížia voľby". Štefan Holčík skonštatoval, že poslanci v minulosti predali predmetné pozemky s vedomím, že sa podarí predať aj samotnú budovu PKO.

Predaj pozemku bez budovy či budovy bez pozemku označil za schizofréniu. Andrej Petrek sa v diskusii opýtal, či by sa nemalo vypísať o spätnom odkúpení pozemku pod PKO celomestské referendum. Podľa primátora Andreja Ďurkovského by sa museli opýtať občanov aj na cenu, za akú by mali pozemky odkúpiť. Mesto predalo pozemky v lete 2005 za 9,33 milióna €, investor za ne v súčasnosti žiada 24,7 milióna €. Mestu ani občianskym aktivistom sa suma nepozdáva a považujú ju za premrštenú. Primátor opäť zdôraznil, že bude bojovať za zachovanie PKO, súčasne chce ale vedieť, čo a ako bude ďalej.

"Ak PKO zachováme, aká bude jeho cena? Prípadne kde a za akých podmienok umiestnime nový kultúrny stánok," povedal. V programe rokovania bol aj návrh alternatívneho riešenia náhrady PKO, primátor ho však stiahol. Podobný materiál sa objavil na zasadnutí aj začiatkom apríla, vtedy však podľa Ďurkovského išlo o informatívnu správu a poslancov požiadal, aby tému PKO neotvárali. Primátora Ďurkovského dnes v súvislosti s kauzou PKO ostro kritizovali poslanci SDKÚ-DS. Podľa nich vážne pochybil, keď stavby ako majetok mesta v rozpore so zákonom a štatútom mesta nechránil pred ich poškodením a zničením.

Práve naopak, primátor urobil právne úkony, ktorých jednoznačným účelom bolo odstránenie stavieb PKO. Poslanci SDKÚ-DS sú presvedčení, že týmto konaním sa "fakticky" vzdal práva mesta užívať svoj majetok. Zároveň zdôrazňujú, že tak primátor urobil bez vedomia a súhlasu mestského parlamentu. Investorská spoločnosť Henbury Development, s.r.o. začala 14. apríla búrať PKO. Búracie práce ukončila po tom, čo jej staromestský miestny úrad na žiadosť hlavného mesta predĺžil platnosť búracieho povolenia do konca roka 2011.

Vlastníkom pozemkov je od leta 2005 spoločnosť Henbury Development, tá ich prenajímala mestu za symbolických 0,033 € (1 koruna). Nájomná zmluva na pozemky stratila platnosť koncom marca tohto roka, odvtedy tieto pozemky využíva mesto bez právneho nároku. Pozemky pod PKO predali mestskí poslanci za 9,33 mil. € v roku 2005. Mesto plánovalo za tieto peniaze zrevitalizovať zónu okolo PKO a počítalo s tým, že PKO sa zbúra.

Na nátlak verejnosti a po rokovaniach s občianskymi aktivistami primátor v marci vyhlásil, že mesto má záujem o spätnú kúpu pozemkov. Spoločnosť však za ne požadovala 24,7 mil. €, čo sa mestu zdalo premrštené a neprimerané. Nasledovali výzvy na rokovania, ktoré sa však pre rozhodnutie začať búrať PKO neuskutočnili. V utorok prebehli rokovania medzi mestom a investorom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu