Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Doma si ho nevážili, v zahraničí žne úspech jeden za druhým: Jeho články publikujú najprestížnejšie vedecké časopisy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com, pixabay.com)

PREŠOV - Pavol Čekan a jeho tím MultiplexDX International dosiahol svetový úspech. Na sociálnej sieti sa pochválil, že v prestížnom vedeckom časopise publikovali článok, ktorý opisuje vývoj, výrobu a validácie ich špeciálnych testov na ochorenie COVID-19 (RT-LAMP testov), vrátane použitia v praxi.

archívne video

V Dubnici nad Váhom vznikne po rekonštrukcii školy vedecko-výskumné centrum (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Vo vedeckom článku informuje o inováciách, ktoré im pomohli, ale aj dopodrobna vysvetľuje, prečo sú tieto testy najcitlivejšie a najpresnejšie v porovnaní s konkurenciou. Jeho tím dokonca vyvinul aj mobilnú testovaciu jednotku vo forme špeciálne upravenej dodávky i softvér, ktorý minimalizuje ľudské chyby počas manipulácie so vzorkami a kloktacími odbermi.

Doma si ho nevážili,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

„Toto je náš najlepší a najkomplexnejší vedecký článok, na ktorý sme nesmierne hrdí. Počas pandémie sme vyvinuli 12 testov, publikovali sme štyri medzinárodné vedecké články v prestížnych časopisoch, podali sme dve patentové žiadosti,“ informuje Čekan na sociálnej sieti. Ich testy boli použité v 26 krajinách sveta a Slovensku darovali 250-tisíc testov, pričom ďalších 100-tisíc poslali do siedmich krajín ako humanitárnu pomoc.  

 

VEĽKÝ ÚSPECH NÁŠHO VEDECKÉHO TÍMU MultiplexDX International! ✅ V týchto dňoch nám vyšiel vedecký článok v jednom z...

Posted by Pavol Cekan on Monday, March 13, 2023

Napriek tomu, že o vedcoch ako Pavol Čekan kolovalo mnoho dezinformácií a dehonestácií, spolu s celým tímom dokázali, že Slovensko môže konkurovať svetovým vedcom na špičkovej úrovni. O ich usilovnej práci svedčia aj výsledky vrátane certifikátov na výrobu testov, mnohé vedecké články a patentové žiadosti.

Pavol Čekan PhD., B.Sc. je slovenský vedec pôsobiaci v oblasti molekulárnej biológie, biochémie a molekulárnej onkológie. Študoval na prestížnych zahraničných univerzitách, založil vedeckú spoločnosť MultiplexDX a časopis Financial Times ho zaradil medzi sto východoeurópskych vychádzajúcich hviezd v oblasti technológií. Získal Krištáľové krídlo v oblasti medicíny a vedy, Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy v oblasti vedy a mnoho ďalších ocenení. V roku 2022 získal Čestný doktorát v biológii udelený Prešovskou univerzitou.

Viac o téme: TestovanieKoronavírusPavol ČekanCOVID-19PCR testRT-LAMP testy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu