Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Europoslanecký škandál? Razie a zatýkanie: Belgická polícia vyšetruje korupciu v europarlamente!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Polícia v Bruseli dnes vykonala 16 razií v rámci vyšetrovania podozrenia z prania špinavých peňazí a korupcie, do ktorého je zapojený Európsky parlament a nemenovaná krajina Perzského zálivu. Agentúre AP to povedala federálna prokuratúra, podľa ktorej boli zatknutí štyria ľudia, vrátane jedného bývalého europoslanca.

Belgická polícia pri záťahu zabavila počítačové vybavenie, telefóny a približne 600-tisíc eur v hotovosti. Prokuratúra neuviedla mená zadržaných, ale oznámila, že jeden z nich bol predtým poslancom Európskeho parlamentu.

ilustračné video

Eurokomisárka vyzvala na účasť na onkoskríningoch i očkovanie proti COVID-19 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Policajné operácie boli zamerané najmä na asistentov pracujúcich pre európskych zákonodarcov. V Európskom parlamente zasadá 705 volených poslancov z 27 členských krajín bloku. Každý z nich má niekoľko pomocníkov.

Prokuratúra uviedla, že polícia podozrieva neznámu krajinu Perzského zálivu zo snahy "ovplyvniť ekonomické a politické rozhodnutia Európskeho parlamentu". Podľa prokuratúry tak mala robiť "vyplácaním veľkých finančných čiastok alebo ponúkaním veľkých darov tretím stranám s významným politickým a/alebo strategickým postavením v Európskom parlamente". Podľa belgických novín Le Soir je nemenovanou krajinou Perzského zálivu Katar, ktorého predstavitelia sa údajne pokúsili podplatiť talianskeho socialistického politika, ktorý bol europoslancom v rokoch 2004 až 2019.

Hovorca Európskeho parlamentu agentúre Reuters povedal, že Európsky parlament nebude pokračujúce súdne vyšetrovanie komentovať, ale v prípade potreby bude spolupracovať s miestnymi orgánmi.

Viac o téme: KorupciaVyšetrovanieZatýkanieRazieEurópsky parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu