Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál europarlamentu sa rozrastá: Vyšetrovatelia sa zaujímajú o viac ako 60 politikov Európskej únie pre KATAR GATE

Eva Kailisová tvrdí, že nevie o žiadnych peniazoch z Kataru. Zobraziť galériu (2)
Eva Kailisová tvrdí, že nevie o žiadnych peniazoch z Kataru. (Zdroj: profimedia.sk)

BRUSEL - V škandále s Evou Kailisovou sa zrazu stali terčom vyšetrovateľov aj iní poslanci Európskeho parlamentu. Viac ako 60 ich má byť preverených. Prebehli aj ďalšie prehliadky kancelárií v Bruseli.

Podľa gréckej televízie MegaTV je cieľom vyšetrovateľov viac ako 60 poslancov v Bruseli. Všetci majú byť preverení v škandále okolo podpredsedníčky EÚ Evy Kailisovej. Väčšina údajne pochádza z frakcie S&D, frakcie EPP a „novších pravicových strán“.

ilustračné video

Europoslanec vydal kulinársku knihu, na jej krste sa objavil premiér Heger či Oliver Andrásy (Zdroj: Topky/Maarty)

Ide o to, že politici sa očividne mali vyjadrovať o Katare veľmi pozitívne alebo nie dosť negatívne. Podľa spravodajcu vysielania Sarantisa Michalopoulosa sa vo štvrtok uskutočnili aj prehliadky kancelárií v Európskom parlamente.

Kailisovej priateľ po zatknutí dlho hovoril s vyšetrovateľmi

Kailisová je jednou zo šiestich podozrivých zatknutých belgickými úradmi od piatka v korupčnom škandále. Štyria z nich boli v nedeľu vzatí do vyšetrovacej väzby vrátane samotnej 44-ročnej Kailisovej, jej priateľa a bývalého talianskeho socialistického europoslanca Antonia Panzeriho. Obvinení sú z účasti v zločineckej organizácii, prania špinavých peňazí a korupcie.

Ako v utorok jednomyseľne informovali talianske médiá, Kailisovej priateľ po zatknutí dlho hovoril s vyšetrovateľmi a niektoré noviny dokonca písali o "korunnom svedkovi". To zatiaľ nebolo potvrdené.

Eva Kailisová
Zobraziť galériu (2)
Eva Kailisová  (Zdroj: SITA/European Parliament via AP)

Kailisová si nie je vedomá žiadnej viny: „Nemá nič spoločné s tokmi peňazí z Kataru“

Hovorí sa, že Katar, ktorý momentálne hostí majstrovstvá sveta vo futbale, sa pokúšal ovplyvňovať politické rozhodnutia v Európskom parlamente darmi a peniazmi. Vyšetrovatelia medzitým prehľadali domy a byty najmenej dvoch poslancov a kancelárie niekoľkých zamestnancov parlamentu. Katar obvinenia popiera.

Ani samotná Kailisová si nie je vedomá žiadnej viny, ako v utorok objasnil jej právnik Michalis Dimitrakopoulos. „Jej postoj je taký, že je nevinná. Nemá to nič spoločné s tokmi peňazí z Kataru, vôbec nič.“ Dimitrakopoulos povedal, že nemôže komentovať detaily a nemá ani obraz o tom, či sa peniaze našli, a ak áno, koľko. Potom však chcel upresniť jeden detail: Na rozdiel od toho, ako informovali grécke médiá, sa pod kolískou malej dcérky Kaili nenašlo 160 000 eur. Takáto kolíska neexistuje.

Viac o téme: KorupciaVyšetrovanieEurópsky parlamentEva Kailisová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu