Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V sídle politickej strany prezidenta Emmanuela Macrona prebehla razia

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Alessandra Tarantino)

PARÍŽ - Francúzska prokuratúra v stredu oznámila, že v sídle politickej strany prezidenta Emmanuela Macrona Obroda (Renaissance) prebehla razia v rámci vyšetrovania využitia služieb poradenských firiem v predvolebných kampaniach v rokoch 2017 a 2022. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Prehľadané boli aj kancelárie americkej poradenskej spoločnosti McKinsey, uviedla finančná prokuratúra. Podľa správy predloženej v polovici marca francúzskemu Senátu spoločnosť McKinsey nezaplatila vo Francúzsku žiadne dane najmenej za posledných desať rokov. Táto poradenská spoločnosť so sídlom v USA však trvá na tom, že konala v súlade so zákonom.

Prebiehajú dve vyšetrovania Macronových predvolebných kampaní

Tento prípad vzbudil pozornosť pred tohtoročnými prezidentskými voľbami, ktoré 5. mája vyvrcholili Macronovým znovuzvolením. Ukázalo sa totiž, že počas Macronovho prvého funkčného obdobia výrazne vzrástli výdavky štátu na externých poradcov. Od októbra prebiehajú dve vyšetrovania Macronových predvolebných kampaní. Prokuratúra skúma okrem iného to, či vláda nezaobchádzala s firmou McKinsey osobitným spôsobom, a tak jej pomohla získať lukratívne štátne zákazky.

Hovorca strany Obroda Loic Signor uviedol, že strana je pripravená prokuratúre poskytnúť všetky potrebné informácie. Firma McKinsey tiež potvrdila raziu vo svojich kanceláriách a uviedla, že plne spolupracuje s príslušnými orgánmi.

Viac o téme: RaziaProkuratúraFrancúzskoEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu