Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spojené štáty a EÚ sa skoordinujú pri klíme aj energetike: Macron s Bidenom sa dohodli

Emmanuel Macron a Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Najvyšší predstavitelia Spojených štátov a Francúzska – Joe Biden a Emmanuel Macron – sa na štvrtkovom stretnutí v Bielom dome dohodli, že USA a EÚ budú koordinovať svoje kroky v oblasti klímy a energetiky, informuje TASR na základe tlačovej konferencie oboch politikov.

Podľa Macrona pôjde o synchronizáciu v niektorých kľúčových sektoroch vrátane výroby polovodičov a batérií a využitia vodíka. Ako uviedol Biden, bude sa to okrem výroby týkať aj dodávateľských reťazcov a inovácií.Pred schôdzkou týchto predstaviteľov sa hovorilo o možnej obchodnej vojne medzi USA a EÚ prostredníctvom dotácií zelenej ekonomiky na oboch stranách.

Macron v stredu – počas prvého dňa návštevy v USA, keď navštívil centrálu NASA, Arlingtonský národný cintorín a absolvoval stretnutia s predstaviteľmi Kongresu – prekvapil svojich hostiteľov ostrou kritikou Bidenovej zelenej ekonomickej politiky, ktorá podľa neho zlikviduje pracovné miesta v Európe.

Emmanuel Macron a Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Emmanuel Macron a Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

V rovnakom tóne pokračoval v štvrtkovom rozhovore s americkou televíziou ABC, keď povedal, že Bidenove opatrenia spôsobia konkurenčnú nevýhodu pre Európu. Reagoval na plány americkej administratívy naliať miliardy dolárov do zeleného priemyslu s podporou výroby priamo v USA.

"Výsledkom bude, že možno si vyriešite svoj vlastný problém, ale zväčšíte môj problém. Mrzí ma, že to musím povedať takto otvorene," povedal v stredu Macron a dodal, že táto Bidenova politika môže "rozdeliť Západ".

Viac o téme: EnergetikaKlímaUSAJoe BidenEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu