Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nočná mora Slovákov: Posledné štatistiky určite nikoho nenadchnú, je tu najdrahšie za posledné roky!

Štatistika hovorí o inflácii jasne. Zobraziť galériu (3)
Štatistika hovorí o inflácii jasne. (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Príbeh slovenských cien na Slovensku má už niekoľko rokov striedajúcu tendenciu, no v týchto dňoch občanov určite nepoteší posledná štatistika. Inflácia totiž podľa ekonomických ukazovateľov Štatistického úradu SR ukazuje, že je u nás momentálne najdrahšie za posledných 9 rokov.

"Rast cien zvyšoval svoju dynamiku aj v júli 2021, medziročná inflácia vystúpila na 3,3 % a dosiahla najvyššiu hodnotu od decembra 2012. Výrazne ju ťahali hore vyššie ceny za dopravu, okrem palív aj nákup áut a cestná osobná doprava a opäť dynamickejšie rastúce ceny potravín," píše úrad, ktorý prikladá aj graf medziročného rastu.

Nočná mora Slovákov: Posledné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Infláciou hýbali aj ceny potravín

Rast cien potravín na medziročnej báze zrýchlil na úroveň 2,8 %, čo je podľa dát najviac za posledný rok. "Prvých päť mesiacov tohto roka pritom boli potraviny lacnejšie ako pred rokom a v júni mali tempo rastu o polovicu nižšie. Vybrané položky potravín hýbali infláciou aj v medzimesačnom porovnaní, oproti júnu sa zvýšili najmä ceny chleba a obilnín, ako aj mlieka, syrov a vajec," popisuje Štatistický úrad. K rastu inflácie dopomohlo tiež pokračujúce zvyšovanie cien stavebných materiálov prejavujúce sa v raste imputovaného nájomného a podobne ako predošlé mesiace neustávajúci rast cien pohonných hmôt.

Mäso.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images,)

V priemere od začiatku januára do konca júla sa spotrebiteľské ceny na Slovensku zvýšilo o 1,9 percenta. Slovenské ministerstvo financií vo svojej júnovej prognóze zvýšilo výhľad tohtoročnej inflácie na 1,5 percenta. Vlani ceny tovarov a služieb na Slovensku stúpli o 1,9 percenta.

Archívne video

Guvernér NBS: Ceny tovaru a služieb začali razantne rásť, očkovanie je rozhodujúca premenná pre vývoj v nasledujúcich mesiacoch (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Viac o téme: PeniazeCenyInfláciaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu