Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ceny benzínu a nafty trhajú rekordy: GRAFY Pozrite na tie sumy, pohonné hmoty zažívajú svoje NAJDRAHŠIE obdobie!

Ceny pohonných hmôt išli poriadne nahor. Zobraziť galériu (5)
Ceny pohonných hmôt išli poriadne nahor. (Zdroj: Gettyimages.com, Štatistický úrad SR)

BRATISLAVA - Aktuálne tu máme jednu finančnú krízu za druhou, a akoby toho nebolo málo, popri zdražovaniu cien energií sme sa už očividne dožili aj jedných z najvyšších cien pohonných hmôt za posledné mesiace. Za všetko hovoria čísla Štatistického úradu SR (ŠÚ).

Ten pravidelne vedie štatistiku priemerných cien pohonných hmôt jednotlivých látok za liter. My sme preto z tabuľky úradu zostavili prehľadné grafy, aby sme sa pozreli ako vysoko narástli ceny benzínu a ostatných látok od začiatku roka 2021.

Benzín ja na rekordných maximách

Pri jednotkovej cene v prípade benzínu nazerá Štatistický úrad na 2 typy látok, Natural 95 a 98. Prvý spomínaný začal postupne narastať ešte pred začiatkom roka na takmer 1,2 eur za liter. V tomto prípade pripomíname, že sa v rámci výsledkov ŠÚ venujeme celkovo len priemernej cene pohonných hmôt, nie konkrétnej. Netrvalo dlho a už v marci stál liter Natural 95 1,3 eura za liter. Leto cene opäť neprospelo a momentálne sa nachádza až na úrovni 1,42 eura za liter, čo je zatiaľ najvyššia cena benzínu Natural 95 za tento rok.

Ceny benzínu a nafty
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Prakticky ako cez kopirák to vyzerá aj v prípade ceny oktánového benzínu Natural 98, ktorý rástol dokonca až exponenciálne z januárových 1,38 eura za liter na marcových 1,52 eur za liter. Až do leta sa cena, podobne ako pri Natural 95, držala v rovine, až kým neprišiel začiatok leta, kedy sa na sklonku augusta priemerná cena vyšplhala až na 1,611 eur za liter, pričom v súčasnosti sa nachádza zatiaľ na zatiaľ najdrahších 1,617 eura za liter.

Ceny benzínu a nafty
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Plyn sa drží v rovine, no aj tak je momentálne v najdrahšej fáze

V prípade skvapalneného ropného plynu, alebo ak chcete LPG, sa ceny nedostávali až do takých dramatických výkyvov, ako v prípade klasických benzínov, no aj tu sa momentálne dostávame na najdrahšiu hodnotu za tento rok, a síce 0,706 eura za liter.

Ceny benzínu a nafty
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Pri nafte prišiel zlom vo februári a v júni

Presný opak však zažívame pri motorovej nafte, ktorej cena rovnako, ako v prípade Natural 98, rástla z januárových 1,066 eura za liter na marcových 1,174 eur za liter. Opäť sa stretávame s vyrovnaným cenovým obdobím až do začiatku leta, kedy cena v júli poskočila až na 1,255 eura za liter a momentálne sa nachádza až na zatiaľ najvyšších 1,27 eura za liter. Vyzerá to teda tak, že zatiaľ všetky pohonné hmoty z tabuľky ŠÚ sa v rámci priemerných cien za liter nachádzajú na svojich doteraz najvyšších hodnotách za rok 2021.

Ceny benzínu a nafty
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Štatistický úrad SR)

Viac o téme: LpgTankovanieCenyPlynBenzínPohonné hmotyŠtatistický úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu