Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Organizácia pohrebu princa Philipa (†99): Virtuálna kondolenčná kniha, LIVE vysielanie a rúška!

Dnes sa koná posledná rozlúčka s princom Philipom. Zobraziť galériu (5)
Dnes sa koná posledná rozlúčka s princom Philipom. (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Na Windsorskom hrade sa v sobotu uskutoční posledná rozlúčka s princom Philipom, manželom kráľovnej Alžbety II., ktorý zomrel minulý piatok vo veku 99 rokov. Pohrebné obrady sa budú konať v hradnej Kaplnke sv. Juraja o 15.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Celý obrad sa uskutoční výlučne v areáli hradu, pričom tesne pred začiatkom pohrebu si celá krajina zosnulého princa uctí minútou ticha.

VIDEO: Životný príbeh princa Philipa (†99)

Životný príbeh princa Philipa (†99) (Zdroj: Martin Bublavý)

V súlade so želaním samotného princa pôjde o kráľovský pohreb, nie štátny. Verejnosť sa pre pandemické opatrenia na pohrebe nebude môcť zúčastniť, smútočné obrady však budú vysielané v televízii.

Pre verejnosť bola na oficiálnej webovej stránke Buckinghamského paláca zriadená virtuálna kondolenčná kniha. Kráľovská rodina zároveň žiada ľudí, aby sa v súlade s pandemickými reštrikciami nezúčastňovali na spomienkových zhromaždeniach a nekládli kvety k bránam kráľovských rezidencií. Namiesto toho môžu prispieť na chod akejkoľvek charitatívnej organizácie - napríklad jednej z tých, ktoré počas svojho života princ Philip, vojvoda z Edinburghu, podporoval.

Galéria: Princ Philip zomrel 9. apríla 2021 vo veku 99 rokov.

Platné epidemiologické predpisy obmedzujú účasť na poslednej rozlúčke na 30 osôb. Na pohrebe sa zúčastní len Philipova najbližšia rodina a jeho osobný tajomník Archie Miller Bakewell. Britský premiér Boris Johnson sa na pohreb osobne nedostaví, aby umožnil účasť členom kráľovskej rodiny, medzi ktorými budú aj štyri deti Alžbety II. a princa Philipa, ich partneri a tiež osem vnúčat. Buckinghamský palác potvrdil, že na rozlúčke s princom Philipom sa zúčastní aj jeho vnuk Harry, avšak bez svojej manželky Meghan, ktorej lekár pre pokročilé štádium tehotenstva neodporučil cestovať.

V súlade s koronavírusovými predpismi budú mať účastníci pohrebu na tvárach ochranné rúška a budú dodržiavať dostatočné rozstupy, informuje britská spravodajská stanica BBC.

Princa Philipa na poslednej ceste odvezie špeciálne upraveny Land Rover, ktorý pomohol navrhnúť sám princ.
Zobraziť galériu (5)
Princa Philipa na poslednej ceste odvezie špeciálne upraveny Land Rover, ktorý pomohol navrhnúť sám princ.  (Zdroj: Profimedia)

Philipovo telo bude z kráľovskej súkromnej kaplnky na Windsorskom hrade do Kaplnky sv. Juraja premiestené na špeciálne upravenom Land Roveri, ktorý pomohol navrhnúť sám princ. Čestný osemminútový sprievod budú tvoriť príslušníci kráľovskej námornej pechoty a ďalších zložiek britskej armády spájaných so zosnulým princom. Zaznieť má aj salva či stredoveký zvon, píše BBC.

Väčšina členov kráľovskej rodiny - vrátane Philipovho syna a následníka britského trónu princa Charlesa, ako aj Philipových vnukov Williama a Harryho - bude kráčať v zástupe za rakvou do kaplnky. Kráľovná Alžbeta II. pricestuje na obrad samostatne.

Rakva s pozostatkami vojvodu z Edinburghu bude prikrytá Philipovou kráľovskou štandardou, ktorá pripomína dôležité aspekty jeho života. Jej vrch bude zdobiť veniec a tiež princova slávnostná vojenská čiapka a meč ako symboly jeho niekdajšieho pôsobenia v kráľovskom námorníctve. Na miesto pohrebu ju ponesie osem nosičov - tých pri vchode do kaplnky privítajú arcibiskup z Canterbury Justin Welby a windsorský dekan David Conner, ktorý bude smútočný obrad celebrovať.

Vyprevádzať princa Philipa bude aj 700 členov britskej armády.
Zobraziť galériu (5)
Vyprevádzať princa Philipa bude aj 700 členov britskej armády.  (Zdroj: TASR)

Telo zosnulého manžela kráľovnej napokon uložia do kráľovskej krypty v pohrebnej kaplnke. Nebude to však trvalé miesto jeho posledného odpočinku: keď raz zomrie aj Alžbeta II., prenesú Philipove pozostatky do pamätnej kaplnky kráľa Juraja VI. v tej istej kaplnke, kde natrvalo spočinie po boku svojej manželky.

Pohrebom sa v Británii skončí osemdňový štátny smútok, ktorý bol vyhlásený v deň Philipovho úmrtia a vzťahoval sa aj na predstaviteľov britského štátu pôsobiacich v zahraničí. Všetky štátne vlajky vrátane vlajok na britských veľvyslanectvách, konzulátoch a ďalších britských budovách v zahraničí budú viať na pol žrde do 08.00 h deň po Philipovom pohrebe.

Organizácia pohrebu princa Philipa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Organizácia pohrebu princa Philipa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: Princ Philip
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu