Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

KORONAVÍRUS Ukrajina dostane viac ako 100-tisíc dávok vakcíny od firmy Pfizer a BioNTech

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

KYJEV - Ukrajina dostane vo februári 117.000 dávok vakcíny proti koronavírusovému ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na základe globálnej schémy COVAX. Rozdelia ich "okamžite" medzi zdravotníckych pracovníkov, ktorí poskytujú starostlivosť pacientom s COVID-19, uviedol v sobotu námestník ukrajinského ministra zdravotníctva a hlavný hygienik Viktor Ľaško.

Podľa jeho slov boli mechanizmu COVAX doručené žiadosti zo 72 krajín, z ktorých vybrali 18 vrátane Ukrajiny. Globálna iniciatíva Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) s názvom COVAX má zabezpečiť spravodlivý prístup k cenovo dostupným vakcínam proti ochoreniu COVID-19 všade na svete a pre každého.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa Ľaška bude navyše Ukrajina v prvej polovici tohto roka, počnúc februárom, schopná získať 2,2 až 3,7 milióna dávok vakcíny od konzorcia Oxford/AstraZeneca. "A to iba v rámci nástroja COVAX," zdôraznil.

Ako informovala agentúra Ukrinform, Ukrajina očakáva, že v rámci mechanizmu COVAX dostane zadarmo osem až 16 miliónov dávok vakcíny proti COVID-19. Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva plánuje zaočkovať v rokoch 2021-2022 50 percent obyvateľstva.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaPandémiaUkrajinaKyjevKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu