Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina žiada, aby Twitter neoznačoval účet ruského úradu na Kryme za oficiálny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP)

KYJEV - Ukrajina vyzvala sociálnu sieť Twitter, aby z účtu pobočky ruského ministerstva zahraničných vecí na Kryme odstránila modrú značku indikujúcu overené, autentické konto. Kyjev zároveň túto sociálnu sieť obvinil z podpory kremeľskej propagandy, informovala v utorok stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Ukrajinský veľvyslanec v Spojených štátoch Volodymyr Jelčenko poslal Twitteru list, v ktorom túto spoločnosť žiada, aby toto konto deaktivovala, oznámila ukrajinská ambasáda vo Washingtone. Konto "ruských okupačných úradov na Kryme nemôže byť označené ako oficiálne a legitímne", uviedla vo vyhlásení ukrajinská diplomatická misia. Moskva anektovala ukrajinský Krym začiatkom roku 2014 a neskôr začala podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny, kde počas stále prebiehajúceho konfliktu zahynulo už vyše 13.000 ľudí.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Spomínané konto sa označuje za "oficiálny twitterový účet" zastúpenia ruského ministerstva zahraničných vecí v Simferopole, druhom najväčšom meste Krymského polostrova. Účet má takmer 12.000 sledovateľov a príslušnú verifikáciu v podobe modrej značky. Twitter prideľuje tento symbol účtom verejného záujmu, ktoré sú považované za "autentické". Spoločnosť vlani prisľúbila, že zlepší procesy identifikácie overených profilov.

Prvá námestníčka ukrajinského ministra zahraničných vecí Emine Džepparová uviedla, že ukrajinskí diplomati "pracujú na nevyhnutných krokoch" na odrazenie ruských pokusov legitimizovať agresiu voči Ukrajine na internete. Džepparová zároveň obvinila Twitter z podpory ruskej "propagandy a dezinformácií, ktoré sú zacielené na podkopanie ukrajinskej suverenity, ako aj na legitimizáciu 'ruského' postoja" ku krymskej otázke.

Viac o téme: TwitterUkrajinaKrymRuský úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu