Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ukrajinský premiér rokoval so šéfom NATO: Avizoval spoločné manévre v Odese

Ukrajinský premiér Denis Šmyhaľ
Ukrajinský premiér Denis Šmyhaľ (Zdroj: SITA/Stephanie Lecocq, Pool via AP)

BRUSEL - Ukrajina usporiada tento rok v Odese vojenské cvičenie spolu so silami Severoatlantickej aliancie, uviedol na utorňajšej spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Bruseli ukrajinský premiér Denis Šmyhaľ. Informovala o tom agentúra TASS.

Šmyhaľ uviedol, že so Stoltenbergom rokoval o širokom spektre problémov vrátane boja proti koronavírusu, kybernetických útokov či zapojenia ukrajinských síl do mierových operácií. Doplnil, že Ukrajina má záujem o ďalšiu spoluprácu s Alianciou v oblasti bezpečnosti v Čiernom mori.

Šmyhaľ hovoril aj o perspektívach vstupu Ukrajiny do NATO. Poznamenal, že Ukrajina "je pripravená a robí si domáce úlohy". Za krátkodobú strategickú perspektívu pre Kyjev označil získanie Akčného plánu členstva (MAP), čo je prvý krok v procese pristúpenia k Aliancii.

"Nechceme zaostávať za Gruzínskom a chceme spolu s Gruzínskom získať MAP," vyhlásil Šmyhaľ a dodal, že stretnutie s generálnym tajomníkom NATO "je pozitívnym a symbolickým signálom, ktorý dáva Ukrajine dobrú nádej".

Viac o téme: NATOJens StoltenbergUkrajinaDenis Šmyhaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu