Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Von der Leyenová vyzýva štáty EÚ: Majú darovať Ukrajine časť svojich vakcín

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP/Olivier Hoslet)

BRUSEL - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyzvala v pondelok členské krajiny EÚ, aby "darovali" Ukrajine časť svojich vakcín proti ochoreniu COVID-19, získaných prostredníctvom EÚ.

Jej výzva nasleduje po sťažnostiach Ukrajiny, že nemá k týmto vakcínam prístup, uviedla tlačová agentúra AFP. "Požiadali sme naše členské krajiny, aby darovali časť svojich očkovacích látok Ukrajine," uviedla Von der Leyenová počas svojho videovstupu na konferencii o covide v Kyjeve. Šéfka eurokomisie zdôraznila, že "EÚ je s Ukrajinou" a že spolu s ňou tvorí jednu "európsku rodinu". Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v januári vyzval Európsku úniu, aby pomohla Ukrajine zaistiť si vakcíny proti koronavírusu. Kritizuje tiež skutočnosť, že chudobnejšie krajiny majú problémy s prístupom k vakcínam, pretože nemôžu konkurovať bohatším štátom.

Zelenskyj požaduje, aby EÚ v tomto smere viac pomáhala svojim východným susedom. Počas pondelňajšej konferencie uviedol, že Ukrajina o dodávke vakcín momentálne rokuje so susedným Poľskom. Prvá fáza očkovania na Ukrajine, v rámci ktorej budú očkovať zdravotníkov a vojakov, by sa mala začať v priebehu februára. Pôvodne sa tak malo stať už začiatkom mesiaca, keď mal Kyjev dostať prvú zásielku vakcín Pfizer/BioNTech prostredníctvom globálnej iniciatívy COVAX. Celkovo má Ukrajina cez tento nástroj získať najmenej osem miliónov dávok vakcín.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Kyjev sa spolieha aj na 12 miliónov dávok vakcín od spoločností AstraZeneca a Novavax, ktoré budú vyrobené v Indii. Okrem toho chce Ukrajina zakúpiť od 1,9 do päť miliónov dávok vakcíny od čínskej firmy Sinovac, ak sa potvrdí jej vysoká účinnosť a bezpečnosť. Zelenskyj zopakoval svoje rozhodnutie nepoužiť ruskú vakcínu Sputnik V, keď opäť spochybnil jej účinnosť. Avizoval tiež, že sa nechá zaočkovať inou vakcínou v priamom prenose, aby "šiel príkladom" svojim spoluobčanom. Podľa prieskumov totiž asi polovica Ukrajincov očkovanie proti COVID-19 odmieta.

Viac o téme: VakcínyUkrajinaKoronavírusUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu